Rómában tüntettek, a kormány Milánó és Nápoly lezárását tervezi

Európa

Az olasz fővárosban több tüntetést tartottak szombat este a koronavírus-járvány miatti korlátozások elleni tiltakozás jegyében, miközben a kormány szigorítást tervez többek között Milánó és Nápoly lezárásával, valamint a tartományok közötti mozgás leállításával.

A korlátozásoktól sújtott szektorok képviselői a belvárosi Campo de’ Fiori piacterén rendeztek demonstrációt. A jobboldali megmozdulás résztvevői zöld, fehér, piros szájmaszkot viselve a kormány lemondását követelték. A tiltakozók egy csoportját, amely a rendőrökkel való összecsapást kereste, kiszorították a térről. A demonstrálók közül sokan a rendőrökkel szemben magasba emelték a kezüket, és az olasz himnuszt énekelték. Többen megsérültek.
“Azért tiltakozom, mert hat hónapja nem dolgozom” – mondta egy férfi az MTI-nek. Egy étteremtulajdonos szerint a folyamatos szigorítások “semmire sem jók, csak a Conte-kormány tehetetlenségét mutatják”.

Az esti órákban mintegy ezer fiatal vonult fel “ha bezártok, adjatok pénzt” transzparenssel. A gazdasági minisztérium, majd az egyetem előtt jövedelmet, otthont, oktatást, egészségvédelmet követeltek. A vörös zászlókat lengető fiatalok is többször összeütköztek a rohamrendőrökkel. Péntek éjszaka Firenze vált utcai csatatérré zavargások miatt, több mint húsz tüntetőt vettek őrizetbe.

Egy nap alatt 31 758 új fertőzöttet regisztráltak, miután pénteken a betegek napi száma először túllépte a harmincezres küszöböt. A vírustesztek száma már meghaladja a napi kétszázezret. Kétszázkilencvenhét beteg halt meg a korábbi százkilencvenkilenc után. Az aktív fertőzöttek száma túllépte a háromszázötvenezret, kórházban majdnem tizennyolcezren vannak, 1843 beteg intenzív osztályon. A legtöbb fertőzöttet, majdnem kilencezret egy nap alatt Lombardiában regisztráltak, közel négyezret Milánóban és térségében.

Sajtóértesülések szerint a kormány újabb, területi szigorításokra készül: a tervek között szerepel Milánó és Nápoly lezárása a kórházak telítettsége miatt, ezenkívül a tartományok közötti mozgás leállítása, az üzletek nyitva tartásának korlátozása, valamint a gimnáziumok után a távoktatásra való visszaállás az általános iskolák nyolcadik osztályában is. Giuseppe Conte kormányfő szombaton az egészségügyi operatív törzs, a tartományok és a pártok vezetőivel egyeztetett. A bejelentések hétfőig várhatók.

A felmérések szerint Conte népszerűsége az utóbbi egy hónapban hét százalékponttal 58 százalékra süllyedt, miközben a tavaszi járványintézkedések idején hetven százalék felett volt. A kormány támogatottsága 62 százalékról 55-re csökkent szeptembertől.

A Matteo Salvini vezette jobbközép koalíció – a Liga, az Olasz Testvérek (FdI) és a Hajrá Olaszország (FI) pártja – közleményben hangsúlyozta, hogy a kormány nem készült fel a járvány előre várható újabb hullámára, és a későn meghozott döntések “rohamosan romló” járványhelyzetet teremtettek. A jobbközép kiemelte, hogy Olaszország érdekében készen áll a kormánnyal való együttműködésre. Antonio Tajani, a FI alelnöke egy vélte, mindent meg kell tenni, hogy elkerüljék az ország leállítását. Giorgia Meloni, a FdI elnöke nemzeti összefogást sürgetett, valamint tavaszra előrehozott választásokat. Meloni közösségi oldalán azt írta, Giuseppe Conte nézzen ki néha a kormánypalota ablakán, hogy lássa, hogyan kényszerítették térdre az olaszokat a kormány szigorításai.