Egy rejtőzködő magyarországi testvérpár gazdagabb, mint Csányi és Mészáros együttesen

Gazdaság

Egy hazánkban élő, magyar állampolgársággal is rendelkező orosz testvérpárnak nagyobb vagyona van, mint Mészáros Lőrincnek és Csányi Sándornak együtt – derítette ki a G7.

Nem túl ismert még a 43 éves Timur és a 41 éves Ruszlan Rahimkulov neve, ám kettejük vagyona jóval nagyobb lehet, mint Mészáros és Csányié. A G7 szerint 2000-es évek elején évekig a leggazdagabb magyarországi lakosok listáin szerepelt apjuk, Megdet Rahimkulov, aki bár visszaköltözött Moszkvába, üzleti érdekeltségeit fiai viszik tovább. most 43 éves Timur és a 41 éves Ruszlan kezelik a vagyont.

A Rahimkulov család legértékesebb cége a vagyonkezelője, a Kafijat Zrt. A testvérek 50-50 százalékos tulajdonában van. A Kafijat a két legjelentősebb magyar cég, az OTP és Mol legnagyobb tulajdonosa, a bankcsoportban több mint 7 százaléknyi részvényt birtokol, az olajipari vállalatban pedig 3,4 százalékos a részesedésük.

A G7 szerint a testvérpár közel 250 milliárdot keresett tavaly év végéig a Mol- és OTP-részvényeken, mert a részvénycsomagjaikat a könyvelésben a mostani körülbelül 380 milliárdos érték harmadén tartják nyilván. A Kafijatnak ezenkívül számos érdekeltsége van, milliárdokat érő ingatlanokat is birtokol, például egy 1700 négyzetméteres villát Budán, vagy az Általános Értékforgalmi Bank egykori székházát. A G7 becslése szerint a Kafijatnak 2019 év végén 540 milliárd forintos volt a vagyona. Ez közel akkora, mint a leggazdagabb magyarok listáján első Csányi Sándoré és a harmadik Mészáros Lőrincé együtt. Előbbinek 310 milliárdra, utóbbinak 270 milliárdra becsülik a vagyonát.

(G7)