Karanténfáradtság? Simán!

Gazdaság

2020 elején berobbant kis hazánkban is a koronavírus, majd gyorsan lezárták a fél országot. Ekkor hirtelen nagyon sokan otthon találták magukat vagy a munkahely elvesztése, átmeneti szüneteltetése miatt vagy home office okán.

A közösségi médiát azonnal elárasztották az időmilliomosok, újabb és újabb süteményekkel színesítették az Instagram profiljukat. A Facebookon mindenki kenyeret sütött. Ennyi pékkel én még az életben nem találkoztam. A YouTube tele lett otthoni edzésmódszereket bemutató videókkal. Úgy tűnt, hogy mindenkinek rengeteg ideje lett, és nagyon hatékonyan ki is tudja azt használni.

Instant szabadidő mindenkinek?

Én azon szerencsések közé tartoztam, aki nem veszítette el a munkáját, sőt. Minden elmozdult online irányba, felgyorsult a vállalatok digitalizációja, így az IT szektorban robbanásszerűen nőtt a szakemberek iránti kereslet. Azonnal elkezdtek programozókat, fejlesztőket, rendszermérnököket és projektmanagereket keresni. A JAVA, CSS, HTML, PHP, SQL ismeret aranyat ért. De ott vannak a frontvonalban, értünk küzdő egészségügyi alkalmazottak is, akik napról napra emberfeletti teljesítményt tesznek le az asztalra.

Azok, akik home office-ból folytatták a munkájukat, otthon szembesültek azzal, hogy nincsenek egyedül, nincs egy nyugodt percük sem. A gyermekes családoknak legalábbis biztosan nincs. Eleve össze kellett hangolniuk a munkájukat a párjukéval (aki lehet, szintén otthonról dolgozott). De ott voltak a gyerekek is, akikkel tanulni kellett és házi feladatot írni. A védekezés miatt is megnőttek az otthoni teendők: alaposabb, hosszabb és gyakoribb takarítás, fertőtlenítés pl. Ha jobban belegondolunk, közel sem biztos, hogy olyan sok szabadideje volt a legtöbb embernek.

Normális, ha fáradtabb vagyok otthon, mint bent a munkahelyemen?

Rengeteg bizonytalanság, sok rémhír, álhírek: ez mind stresszessé, így pedig könnyen kimerültté teszik az embert. Szinte egyik napról a másikra borult a napi ritmusunk, alkalmazkodnunk kellett egy olyan szituációhoz, amiben még nem volt részünk. Ráadásul senki sem tudta előre megmondani, hogy mikor lehet vége, vagy mikor fog egyáltalán változni a helyzet. Ez mind-mind ahhoz vezet, hogy nemhogy időmilliomosok, de hatékonyabbak sem leszünk, inkább csak stresszesek és fáradtak.

Mit tehetek a fáradtság ellen?

Először is ne ostorozzuk magunkat. Egy ilyen helyzet mindenki számára nehéz lehet, és nincs még meg a rutinunk, hogy mit és hogyan kell tennünk ilyenkor. Ugyanakkor ne is lubickoljunk az önsajnálatban, egyszerűen próbáljuk meg elfogadni, hogy most ez van, ebből kell a legjobbat kihozni. Ha nem megy, vagy nem jól megy, mindenképp jelezd a munkáltatódnak is a problémáid. Ha jó munkáltatód van, próbál segíteni, ha nem, keress egy szerethető munkahelyet.

A munkáltató segít?

Ha jelezted és ő komolyan vesz, akkor fog. Számára is fontos, hogy ne csak egészséges, de hatékony is legyél. Tudja, ha nem támogat, előbb-utóbb váltani fogsz.