Több kilónyi zárjegy nélküli dohányt foglaltak le a karcagi asszony házában

Ország

A Debreceni Járási Ügyészség orgazdaság vétsége miatt emelt vádat azzal a nővel szemben, aki adózás alól elvont vágott dohányt vásárolt magának.

A vádlott karcagi otthonában 2019. március 18. napján jövedéki ellenőrzést tartottak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékes járőrei. Az ellenőrzés során a nő önként előadta a házában tárolt, négy csomagban lévő, összesen több, mint 3 kg súlyú jelöletlen és magyar zárjegy nélküli, finomra vágott dohányt. A vádlott azok származását és birtoklásának jogszerűségét nem tudta igazolni. Elmondta, hogy a dohányárut előző nap egy debreceni piacon vásárolta saját fogyasztásra.

A hatályos jogszabályok értelmében a vágott fogyasztói dohány jövedéki terméknek minősül, amely után adót kell fizetni, tulajdonosának pedig hitelt érdemlően kell igazolni a birtoklás jogszerűségét. Az adóhiány alapján a bűncselekmény elkövetési értéke több, mint 110.000,- Ft.

A nőt a NAV illetékes igazgatósága több, mint 200.000,- Ft jövedéki bírság megfizetésére kötelezte, a lefoglalt dohánytermékeket pedig elkobozta.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlottal szemben kisebb értékre elkövetett orgazdaság vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban az ügyészség indítványozta, hogy a járásbíróság az iratok tartalma alapján, tárgyalás lefolytatása nélkül a vádlottal szemben próbára bocsátás intézkedést alkalmazzon.