“Gyerekkori álmokat váltok valóra – hetente” – Interjú a Mystery Gang alapító frontemberével, Egri Péterrel

Kultúra Party Zone

Egri Pétert körülbelül 15 évvel ezelőtt láttam először színpadon és általa azonnal beleszerettem a rockabilly műfajába. Nem vagyok biztos abban, hogy ez így történt volna akkor is, ha nem Egri Péter és (az általa alapított és vezetett) Mystery Gang játszik aznap este azon a rendezvényen. Egri Péter magával ragadó, fergeteges előadói stílusa és zenész társainak is hasonló profizmusa, hitelesen hozza el Magyarországra az ’50-es évek Amerikájának, Elvis Presley-től származtatott, örökzöld stílusát. Sok-sok év után, most újra láthattam élőben játszani a Mystery Gang-et a felsőőrsi Pocca Pikniken, ahol a backstage-ben beszélgettünk kezdetekről, sikerekről, tévéműsorról, már beváltott és most valóra váló álmokról.

A zenei műfaj, amelyet játszol és amelyben alkotsz, ízig-vérig amerikai műfaj. A dalaidat is angolul írod. Hogyan találod meg a helyedet itt, Magyarországon?

Lokálpatrióta vagyok, a hegyvidék megszállottja és rajongója, belbudai fiú. Budapesten az I. kerület és a XII. kerület vonzásában élek. Nagyon szeretem ezeket a tájakat. Itt Felsőörsön  is párhuzamot érzek a budai hegyek és a Balaton-felvidék között…

De ha jól tudom, azért Amerikában is meglehetősen otthonosan érzed magad…

Ez így igaz! Éppen most jöttünk haza nemrég az Egyesült Államokból, a Viva Las Vegas Fesztiválon játszottunk és Los Angelesben is, több helyen, például DTLA-ben a Redwood nevű klubban. Nagyon megtetszett a hely, elképesztő volt a felhőkarcolók tövében zenélni ebben a hangulatos bárban. Egészen friss hír, hogy tegnap éjszaka kötöttük meg a szerződést 2023-ra!  Visszavárnak minket a Viva Las Vegas Festival-ra, és ezúttal a main stage-re kaptunk meghívást, úgyhogy jövőre nagyszínpadon fogunk játszani! Ez lesz a harmadik alkalom, hogy megjelenünk Vegasban ezen a fesztiválon, ahol amerikai zenész barátaim közreműködésével szoktunk a színpadra állni. Az is hatalmas hír, hogy  – bár szó volt magyarországi kiadóról is – a következő nagylemezünket úgy néz ki, hogy egy amerikai kiadó adja ki. Gyerekkori álmokat váltok valóra, nem évről évre, hónapról hónapra, hanem hétről hétre!

Az Egyesült Államok a rockabilly hazája, és a Mystery Gang-nek mégis sikerült betörni az amerikai piacra. Mi a titok nyitja? Gyakorlatilag vizet viszel az óceánba…

Pontosan, ahogy mondod! Éppen emiatt óriási elismerés számunkra a kinti siker… Igazából már 2011-ben indult a dolog. Akkor New York-ba hívtak minket. Tudni kell, hogy ez egy nagyon bigott, zárt közeg kint, európaiakat egyáltalán nem vesznek be. Például megjelent a 2021-es Viva Las Vegas album huszonöt számmal. Ebből huszonhárom amerikai, egy angol és egy magyar van van rajta… vagyis a Msytery Gang! Az, hogy nekünk sikerült betörnünk, és az Egri Péter szerzeményeknek és az előadás módomnak sikere van az USA-ban, ez egészen fantasztikus. Azért hatalmas elismerés, mert nagyon benne kell lenni ebben a műfajban, hogy befogadjanak és elismerjenek ott, ahol ez az egész született és ahol létjogosultsága van a rockabillynek. Ha azt tudnám, hogy ez hogyan sikerült nekünk, mitől van így és mi a titkunk, akkor ott ülnék  már Vegasban a sztárgyárban és rockabilly sztárokat gyártanék!

Most mutatták be az új Elvis-filmet Austin Butler és Tom Hanks főszereplésével. A szakma hatalmas ovációval fogadta, a kritikusok máris Oscar-t emlegetnek. Mennyire  van jelentősége számotokra, hogy egy-egy ilyen filmmel újra az érdeklődés középpontjába kerül a korszak és azzal a rockabilly is?

Nem volt időm még megnézni a filmet, folyamatosan koncertezünk, forgatok és két napja jöttünk ki a stúdióból, mert most vettük fel a legutóbbi két számot. Az a tapasztalatom, hogy időről-időre jönnek ki a korszakról és Elvisről filmek, ezek mindig megdobják egy kicsit a műfaj népszerűségét és ezt mi is meg szoktuk érezni a koncerteken. De én akkor is ezt csinálnám, ha ez nem így lenne!

Szerzőnk, Vida Virág Egri Péterrel az interjú után a backstage-ben

Az elmúlt hetekben négy új dalt vettetek fel, ha jól tudom és a felvételek már az amerikai kiadó kötelékében zajlottak. Honnan jönnek az inspirációk az újabb nótáidhoz?

Ezt nem tudom megmondani… gyerekkorom óta jönnek. Már nyolc évesen anyukámnak Anyák Napjára Bill Haley-t rajzoltam, rock and roll hajjal. Gyerekkorom óta ebben élek, miközben a szüleim csak klasszikus zenét hallgattak. Apukám több diplomás papnak készült, majd karmester akart lenni, végül nem zenei szakmát választottak, közgazdász-építészmérnök családból származom. De nagyon örülnek, hogy én ezt a pályát választottam, nagyon büszkék a sikereimre és végig támogattak. Már tizenhárom évesen elvittek Jerry Lee Lewis koncertre, akivel most együtt játszottam. Ő egy 1935-ös születésű amerikai rock and roll zongorista, becenevén a “Killer” vagyis a “Gyilkos”. Több felesége meghalt, de ő csak hangszergyilkosnak titulálja magát. Felgyújtotta anno a zongorákat… El tudod képzelni, hogy a klasszikus zenét hallgató szegény szüleim, mit élhettek át, amikor elvittek erre a koncertre…

Szinte második otthonod Los Angeles és Las Vegas, de gondolom, hogy ahány vendégszereplés, annyi élmény… Most milyen tapasztalatokkal tértél haza?

Most először volt szerencsém Navajo indiánokkal játszani Vegasban és LA-ben, amely egészen hihetetlen élmény volt. Vágott arc, áll, vékony csík szem, leolajozott, hátrafésült korom fekete  haj, rockabilly tetoválások… és az volt az érdekes, hogy bármiről esett is szó, mindig ugyanazzal a szigorú tekintettel találkoztam. Sosem tudtam eldönteni, éppen mire gondolnak… ránéztem a srácra és nem tudtam, hogy most halt meg az édesanyja vagy éppen megnyerte az amerikai hatos lottó főnyereményét.

Azt már tudjuk, hogy készül az új lemez amerikai kiadásban és Las Vegasban nagy színpad vár benneteket 2023-ban. Emellett van más közelgő terv, projekt is?

2022-ben láthattatok A Dal egyik zsűritagjaként, amely fantasztikus élmény volt és már megkaptam a meghívást a jövő évi felvételekre is.  Emellett pedig hatalmas munkában vagyunk mert az egyik tévécsatorna felkért egy televíziós műsorra  is itt Magyarországon, egy Egri Péter Show-ra. Ez egy beszélgetős, kulturális, szórakoztató, de értéket teremtő és közvetítő műsor lesz. Előre fogunk rögzíteni tizenhét részt. Most ennek a munkálatai ezerrel zajlanak, hogy aztán ki tudjak menni Amerikába, amikor a műsoromat vetítik itthon.

– Vida Virág –