Kósa Lajos szerint is készen áll Debrecen, rajtolhat a rövidpályás gyorskorcsolya Eb

Sport

A szervezők szerint minden készen áll a rajtra a debreceni Főnix Csarnokban péntektől vasárnapig tartó rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon.

“Mi a magunk részéről mindent megtettünk a sikeres kontinensviadalért, most már minden a versenyzőkön múlik” – jelentette ki Kósa Lajos, a magyar szövetség elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Papp László polgármester azt emelte ki, hogy Debrecen megbízható partner sportesemények rendezésében, mert több tucat világverseny után a tapasztalt csapat és az infrastruktúra is adott a városban.

Kónya Zsófia, Liu Shaolin Sándor és Cole Krueger, a magyar válogatott tagjai (b-j) a csapat edzésén a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság kezdete előtt egy nappal a debreceni Főnix-csarnokban 2020. január 23-án. MTI/Czeglédi Zsolt

A városvezető elárulta, fejleszteni kellett a Főnix Csarnokot a jeges sporthoz, de a munkát elvégezték, ezért bízik benne, hogy a jég minősége és a klíma is megfelelő lesz a versenyzők számára.

“A társadalmi felelősségvállalás is fontos egy ilyen esemény alkalmával, ezért 500 hátrányos helyzetű gyermeket vendégül látunk, akik a versenyek megtekintése mellett megebédelnek és városnézésen is részt vesznek” – mondta Papp László, aki szerint az előkészületek tökéletesen sikerültek.

Csang Csing Lina, a magyar válogatott edzője (k, szemben) a csapat edzésén a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság kezdete előtt egy nappal a debreceni Főnix-csarnokban 2020. január 23-án. MTI/Czeglédi Zsolt

“Tegnap nagyon jó volt az első benyomásom, így biztos vagyok az Eb sikerében” – mondta Tron Espeli, a nemzetközi szövetség (ISU) alelnöke. Hozzátette, az mindig jó kiindulópont, ha a házigazdának jó versenyzői vannak, s ez Magyarországon adott.

Váradi Orsolya, a szervezőbizottság ügyvezetője arról beszélt, hogy célegyenesbe fordultak, mostanra minden készen áll a rajtra. A programok kapcsán jelezte, hogy a szünetekben szórakoztató műsorokkal próbálják majd fokozni a hangulatot, illetve az 500 hátrányos helyzetű gyermek mellett, további 1200-at is vendégül látnak a pénteki versenynapon.

“A 2000-es évek elején fogalmazódott meg, hogy Debrecen minden évben legalább egy Európa- vagy világbajnokságnak otthont adjon. Azóta ez a 32. lesz a sorban” – nyilatkozott Becsky András, a Debreceni Sportcentrum és a szervezők képviseletében, egyúttal elárulta, hetven önkéntes segíti a rendezést.

A magyar csapatból az összetett címvédője, Liu Shaolin Sándor úgy vélte, öccse, Liu Shaoang lesz a legnagyobb ellenfele. Szerinte erős lesz a mezőny, még ha riválisai jelenleg nem is rendelkeznek olyan eredménysorral, mint ők ketten.

“A jég sokkal jobb, mint tegnap, amikor túl puha volt. Ma már jobban csúszott” – mondta Jászapáti Petra. Ehhez Liu Shaolin annyit fűzött hozzá, hogy a sport szépsége szembenézni a problémákkal, így a jéggel is, amely még nem tökéletes szerinte.

Pénteken a selejtezőket rendezik az Eb-n, majd szombaton 500 és 1500 méteren avatnak bajnokot mindkét nemnél, valamint a váltó elődöntőkre kerül sor, míg vasárnap 1000 méteren, összetettben és a stafétáknál hirdetnek győztest.