A NAV folyamatosan küldi az adószámla-értesítőket

Gazdaság

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) júniustól folyamatosan küldi az adószámla-értesítőket magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak. Eddigi adataik szerint több mint 800 ezren tartoznak, míg körülbelül 770 ezer magánszemély túlfizetéssel rendelkezik.

A NAV hangsúlyozta, hogy érdemes mielőbb rendezni a tartozásokat, illetve intézkedni a túlfizetések ügyében is. A tartozások ugyanis folyamatosan kamatoznak késedelmi pótlékkal, míg a túlfizetések elévülés után már nem igényelhetők vissza.

Akik elektronikusan tartják a kapcsolatot a NAV-val, azok az értesítést az online tárhelyükön találják, míg a papíralapú értesítések postai úton érkeznek. Az értesítések elején mindenki láthatja, hogy van-e fizetési kötelezettsége, igényelhet-e vissza, vagy 2023-ra keletkezett-e pótléka.

Az aktuális egyenleg bármely nap megtekinthető a NAV Ügyfélportálján és a NAV-Mobil alkalmazásban. Adószámla-értesítőt csak azok kapnak, akiknek tartozása meghaladja az ötezer forintot, vagy túlfizetésük ezer forint felett van. Akiknek ötezer forintot elérő késedelmi pótlékuk keletkezett, külön tájékoztatást kapnak erről is.

A tartozás és túlfizetés a legegyszerűbben és banki költség nélkül az Ügyfélportálon rendezhető. A tartozás megfizetéséhez az adószámla csempére kattintva lekérdezhető az egyenleg, majd a hátralék rendezése gombbal elindítható a fizetés. Az összeg emellett banki átutalással, vagy a NAV ügyfélszolgálatain bankkártyával is rendezhető.

A túlfizetés kiutalása vagy átvezetése az “Átvezetési és kiutalási kérelem” űrlapon kérhető, amely az adószámla lekérdezése után a túlfizetés rendezése gombbal érhető el, akár mobiltelefonról is.

Akinek segítségre van szüksége az adószámlája értelmezéséhez, általános kérdésekkel hívhatja a NAV Infóvonalát a 1819-es telefonszámon. Konkrét ügyek intézéséhez ügyfél-azonosító szám (PIN-kód) vagy részleges kódú telefonos azonosítás szükséges, amely az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban igényelhető a TEL-nyomtatványon keresztül. Ennek menetéről részletes útmutató található a NAV honlapján.

(MTI)