Egerbe érkezik az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban programsorozat

Helyi hírek

Egerbe érkezik az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban kulturális programsorozat: október 24. és 27. között művészeti produkciók, kiállítások és családi programok is várják az érdeklődőket.

Október 26-án a Dobó István téren Gasztrobusz várja a látogatókat, akik a magyar konyha jellegzetes ízeit és a hungarikumként ismert ételeket is megkóstolhatják – közölte a Petőfi Kulturális Ügynökség kedden az MTI-vel.

Október 25. és 27. között a Dobó István téren a Múzeumok standjánál ajándéktárgyak közül válogathatnak az érdeklődők. November 13-ig a Magyar Menyasszony kiállítás interaktív installációi mutatkoznak be egy kubusba sűrítve. Az Egri várban megtalálható, interaktív térben a szalagerdő és a pártapróba program mellett október 25-én a kiállítással kapcsolatos előadás is hallható lesz.

A Zászlómegálló ismeretterjesztő kiállítás az Európai Unió országainak zászlóit mutatja be a Dobó-bástyában október 26. és 30. között. Emellett szintén ebben időszakban kap helyet a bástyában a Magyarul Európában vándorkiállítás a Magyar Nemzeti Levéltár szervezésében, amelynek középpontjában ezúttal Heves vármegye történelmi fontosságú és jelentős dokumentumai állnak.

A Dobó István Vármúzeum Ziffer Sándor Galériájában Bellák Gábor művészettörténész előadásában a látogatók a magyar történeti festészet meghatározó műveinek megismerésével követhetik végig a közös európai és magyar történelem sorsfordító állomásait a Királyok, hősök, csaták című tárlaton október 25-én késő délután. Délelőtt az előadáshoz kapcsolódva történelmi pop-up képeslapot is készíthetnek a látogatók a Vármúzeum Várműhely és Apródiskola részében.

A Petőfi Irodalmi Ügynökség Sanctum sorozata ezúttal a Bródy Sándor Könyvtárban várja követőit. Juhász Anna irodalmár október 25-én zenés irodalmi program keretében beszélget vendégeivel a városhoz kapcsolódó irodalmi és gasztronómiai kötődéseikről, emellett Gárdonyi Gézával és Bródy Sándorral kapcsolatos irodalmi történetek is elhangzanak.

A Civil Közösségek Házában az érdeklődők a vármegye értékeivel és a magyar kultúra különlegességeivel ismerkedhetnek meg a Hungarikum játéktéren október 25-én reggel 9 órától. Emellett az alkotni vágyókat népi kézműves foglalkozásokkal várják ugyanitt a Hagyományok Háza és a hevesi Csillagvirág Népművészeti Egyesület munkatársai. A látogatók meghallgathatják a Guliba Társulat Csípd meg, fogd meg, eredj utána! című előadását is.

A Bródy Sándor Könyvtárban Sebő Ferenc zeneszerző és Soós Réka népdalénekes Száll a világ lepke-szárnyon című koncertje hallható október 24-én.

Október 25-én az Egri Kulturális és Művészeti Központban a Heves Táncgálán mutatkoznak be a GG Tánc Eger táncművészei és az egri táncművészeti iskolák növedékei, majd előadják a Karöltve című közös tánckoreográfiát is.

Október 26-án este az Uránia Moziban a Kincsem című film látható, majd az egyik főszereplővel, Petrik Andreával szervez közönségtalálkozót a Nemzeti Filmintézet.

A Kepes Intézet aulájában október 26-án A csoda a Te kezedben van! című interaktív cirkuszi produkcióra várják az érdeklődőket.

A Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Gogol Háztűznéző című művét mutatja be Vidnyánszky Attila rendezésében az Egri Kulturális és Művészeti Központ – Bartakovics Béla Közösségi Házban október 27-én délután.

Az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban programsorozat – amely az uniós soros elnökség kapcsán indult el, és a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg – november 8. és 10. között Edelénybe látogat.

(MTI)