Katolikus segédlelkész heccelte fel a gyergyóditróiakat a Srí Lanka-i vendégmunkások ellen

Európa

Falugyűlés összehívását ígérte szombatra a polgármester a szerdai tanácsülésén azoknak a gyergyóditróiaknak, akik fellázadtak két külföldi vendégmunkás jelenléte miatt – írja a Maszol.ro.

Mint arról beszámoltunk, az erdélyi faluban óriási felháborodást keltett, hogy az egyik pékségben két Srí Lanka-i péket kezdtek dolgoztatni.

A ditróiak egy része nehezményezte az „idegenek” jelenlétét a településen, és migránsveszélyt kiáltva Facebook-csoportot hozott létre, amelyen durván fenyegették a vállalkozót és a vendégmunkásokat is.

A tiltakozók élére a helyi katolikus segédlelkész, Biró Károly állt, aki – a helyiek elmondása szerint – a vasárnapi szentmise végén hívta fel a hívek figyelmét

az „idegenek” által hordozott veszélyre.

Arra szólította fel a község lakosságát, hogy szerdán közösen fejezzék ki tiltakozásukat, és kérjék a helyzet megoldását a település polgármesterétől. Így a tiltakozók a gyergyóditrói katolikus templom előtti téren gyülekeztek szerdán 15 óra után.

A tiltakozók azt mondták:

sértette őket a pékség tulajdonosának az a kijelentése, miszerint új kultúrák megismerése csak gazdagíthatja a községet.

A tömeg közepén maga Biró Károly segédlelkész is feltűnt, aki kevéssel négy óra előtt a templomba invitálta az összegyűlt embereket. Odabent a pap a közös imát követően

tüzes hangú beszédben hívta fel a jelenlévők figyelmét a székely nép sorsára és az általa elszenvedett igazságtalanságokra.

A portál érdeklődésére Puskás Elemér polgármester elmondta: nem látja egyelőre, hogyan lehetne megoldani a kialakult helyzetet, úgy érzi, nem tud törvényesen lépni az önkormányzat.