Dunai Tamás

Meghalt Dunai Tamás

Bulvár

A Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész 73 éves korában tragikus hirtelenséggel hunyt el szerda délután.

Halálhírét családja közölte az MTI-vel.

Dunai Tamás 1976-ban, a  Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után lett a Madách Színház tagja. 1992-ig dolgozott ott, majd szabadúszó lett, az utóbbi években gyakran láthatta őt a közönség a kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban. Száznál több színházi szerepe mellett több filmben is feltűnt.

Rendszeres közreműködője volt a Madách zenés darabjainak, a Macskáknak, a Doctor Herznek és a Mária evangéliumának, számos vers- és sanzonfelvétel őrzi emlékét, s néhány filmben (Teketória, Angi Vera, Dóra jelenti, Állatkerti mesék, Gyanú, Made in Hungária) is játszott.

Klarinéton és szaxofonon is játszott, sokszor fellépett a Budapest Dixieland Band és a Budapest Klezmer Band vendégeként Magyarországon és külföldön is.

1985-ben Jászai Mari-díjat, 1989-ben Greguss Zoltán-díjat kapott. 1997-ben érdemes művész kitüntetésben részesült. 1998-ban Emerton díjat, Az év musical énekese elismerést vehette át. 2000-ben Mensáros-díjjal jutalmazták művészetét. 2015-ben Magyarország Kiváló Művésze díjat kapott, a következő esztendőben pedig szülővárosa, Mohács díszpolgárává választották. 2017-ben Tolnay Klári-díjjal tüntették ki. 2022-ben a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjává választották.

Fotó: Facebook