Munkába állt a szuperszámítógép

Egyetem

Szerdától használhatja a kutatói közösség hazánk legnagyobb teljesítményű számítógépét, amelyet a Debreceni Egyetemen adtak át.

200 000 000 000 000 műveletet képes másodpercenként elvégezni az a szuperszámítógép, amely a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán június 17-től biztosítja szolgáltatásait a hazai felsőoktatás számára.

– Ha hétmilliárd ember egyazon pillanatban végezne el harmincezer műveletet egy zsebszámológépen, az adná ki azt a teljesítményt, amit az ország legmodernebb szuperszámítástechnikai eszköze nyújt. Ezzel a teljesítménnyel a gép a világ TOP 500-as listáján a 308-ik helyet szerezte meg – mondta a debreceni központ átadóján a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációért és Fogyasztóvédelemért felelős államtitkára. Kara Ákos hangsúlyozta, nem mindegy, hogy a kutatók mennyi idő alatt kapják meg kutatási eredményeiket, az orvostudomány szempontjából ez akár életmentő is lehet.

– A debreceni szuperszámítógép a világ informatikai térképére helyezte Debrecent és a Debreceni Egyetemet. Nélküle versenyhátrányt szenvednénk a környező országokkal szemben – fogalmazott Gaál István kancellári megbízott az avatóünnepségen.

Papp László polgármester emlékeztetett arra, hogy Debrecen jövője az innovációban van, aminek stabil bázisa az egyetem.

– A szuperszámítógép mérföldkőnek tekinthető a város innovációs programjának megvalósításában. Tárolókapacitásával hatékonyan tudja majd segíteni a Kenézy kórház és az egyetemi klinika összeolvadásával létrejövő egészségügyi központot is – hangsúlyozta a polgármester.

A Szuperszámítástechnika (HPC) a felsőoktatásban projekt keretében megvalósult beruházás 2013 nyarán indult. Az Európai Unió és a Magyar Állam által több mint 3,2 milliárd forinttal támogatott fejlesztés két fókuszpontja Budapest és Debrecen.

A szuperszámítógépet a kutatók szimulációkra, például autók töréstesztjére is használhatják, de nagy mennyiségű adattal dolgozó meteorológiai kutatások és előrejelzések számára is ideális az új eszköz.

Stefán Péter, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet projektvezetője előrevetítette, hogy már megvannak a tervek a kapacitás megduplázására. A debreceni központot úgy alakították ki, hogy a bővítést meg is lehessen valósítani.