Illóolaj tormából

Egyetem

A sáfrány után most a torma hatóanyagait kutatják a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának Növénytani Tanszékén.

A népi gyógyászatban azt mondják a tormáról: megkönnyeztet, de meg is gyógyít. Fertőtlenítő hatású, erősíti az immunrendszert, segítség megfázás, melléküreg-gyulladás, köhögés, bronchitis, asztma, mandulagyulladás esetén. Csillapítja a lázat, izzasztó és vizelethajtó hatású. Hatásos a reuma, a köszvény, az izomfájdalmak, az étvágytalanság, a rossz emésztés, a puffadás és a székrekedés elmulasztásában. Mindezeken túl pedig rovarcsípések és fogfájás kezelésére is alkalmazható.

A torma gyógynövény és fűszernövény egyszerre. Nem véletlen, hogy India több mint 5 ezer éves tudománya, az ájurvéda is használja a kurkuma, a fahéj és a szegfűszeg mellett.

A Debreceni Egyetem kutatói most a torma hatóanyagait vizsgálják, és terveik szerint piacon forgalmazható terméket, illóolajat fejlesztenek belőle a közeljövőben. A témáról bővebben a gyógynövény- és drogismeret szakértője, a Növénytani Tanszék vezető docense, Vasas Gábor beszélt az FM90 Campus Rádióban.

Az összeállítást ezen a linken hallgathatja meg.