A világ legjobb egyetemei között tartják számon a Debreceni Egyetemet

A világ legjobb egyetemei között tartják számon a Debreceni Egyetemet

Egyetem

A Debreceni Egyetem összehangolt tevékenységének eredménye, hogy a világ mintegy 28 ezer felsőoktatási intézménye között az első 800-ba, a legjobb 3 százalékba került a Times Higher Education legújabb ranglistája szerint.

A Times Higher Education, neves brit rangsorkészítő legfrissebb listája a legjobb hazai tudományegyetemként a 601-800-as kategóriába rangsorolta a Debreceni Egyetemet. A legújabb globális listán az intézmény két kategóriát, azaz 400 helyezést javított a tavalyi pozíciójához képest – írja a hirek.unideb.hu.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora elmondta, a nemzetközi rangsorok az angolszász oktatási rendszer optimalizált standardje mentén alakultak ki. A magyar felsőoktatás eredményei azonban egyebek mellett történelmi okokból nem mérhetőek ezen listák szerint. Úgy véli azonban, hogy az oktatási rendszerünk teljesítményét tudományos eredményességünk mutatja, hiszen az elmúlt héten két magyar kutatónak is odaítélték a Nobel-díjat.

Az egyetemi vezető szerint az intézmény a rangsorok rendszerében saját utat járt. Öt évvel ezelőtt rektori bizottságot hozott létre, annak érdekében, hogy a DE minél jobb eredményeket érjen el a nemzetközi felsőoktatási rangsorokon. Szilvássy Zoltán kiemelte: mára megtanultunk megfelelni a Times Higher Educations (THE) World University Rankings (WUR) elvárásainak.

Az alkalmazkodásunk első eredménye, hogy 400 helyet javítottunk az egyik legmeghatározóbb globális listán és ezzel a világ 28 ezer egyeteméből a legfelső 3 százalékában szerepel az egyetemünk

– tette hozzá Szilvássy Zoltán.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja kiemelte: az egyetem évekkel ezelőtt felismerte a nemzetközi ranglisták jelentőségét. A felsőoktatási rangsorokon való sikeres szereplés érdekében tett munka most mutatja meg eredményeit. Szerinte a DE sikerességét mutatja, hogy a 2022 végén nyilvánosságra hozott Round University Ranking tematikus rangsorában természettudományok területén a 89. helyet szerepelt.