ME-PEMA-PKU_csoportkep, A könnyűzenei szakirány alapítói, támogatói és leendő oktatói

Kortárs könnyűzenei képzést indul a Miskolci Egyetem és a Póka Egon Művészeti Akadémia együttműködésben

Egyetem

A Magyar Zene Házában jelentette Demeter Szilárd, a Petőfi Kulturális Ügynökség vezérigazgatója és Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, a szeptemberben elindított közös együttműködést. Az első kurzusra február 15-ig jelentkezhetnek az ének, basszusgitár, szaxofon, harsona, trombita, gitár, ütőhangszerek és billentyűs hangszerek szakirányok iránt érdeklődők.

A most létrejövő Póka Egon Művészeti Akadémia célja, hogy a hazai könnyűzenei oktatást nemzetközileg is elfogadott szintre emelje, de az intézményen belül valósul majd meg a Petőfi Kulturális Ügynökség tehetséggondozásra fókuszáló oktatási programja is.

A hazai könnyűzene értékeiről szólva Demeter Szilárd, a Petőfi Kulturális Ügynökég vezérigazgatója kiemelte: „Az egyik tételmondatom szerint a magyarok elsődleges kultúrája évtizedek óta az, amit ma popkultúrának nevezünk, és hogy ennek saját karaktere van. Már a beatkorszak kezdetén az Illés együttes hozzáadott értékként olyan színt hozott be a könnyűzenébe, ami saját kultúrává formálta a beatzenét. Az igazán jó magyar alkotók és előadók azóta sem tértek le erről az útról. Ennek a saját karakterű zenei kultúrának volt az egyik legnagyobbja Póka Egon. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy pár évtizedes késéssel a Póka Egon által megálmodott intézményben „nem középiskolás fokon” taníttassuk a magyar zene legtehetségesebbjeit azért, hogy „egész népünket” taníthassák” – fogalmazott. „Stratégiai fontosságú, hogy legyen kiemelkedő minőségű saját kultúránk annak céljából, hogy versenyképesek lehessünk a mindent felemésztő globális szórakoztatóiparban. Megmaradjunk annak, akik voltunk, akik vagyunk és akik akarunk lenni.”

A sajtótájékoztatón a Miskolci Egyetem rektora, Prof. Dr. Horváth Zita kiemelte: a miskolci universitas színes képzési palettáján a reáliákhoz vonzódó diákok éppúgy megtalálják az érdeklődési körüknek megfelelő szakokat, mint a humán beállítottságúak.

„Az egyetem nyolc kara közül az egyik, a Bartók Béla Zeneművészeti Kar eddig a komolyzenére koncentrálva bocsátott ki előadóművészeket és zenetanárokat. 2024 szeptemberétől elindul a könnyűzene alapszak is, ami az intézményünk elkötelezettségét jelzi a kortárs kultúra értékeinek megőrzése és továbbadása iránt. Nagy utat tettünk meg a kortárs könnyűzenei képzés elindításáig, nagyon örülök és büszke vagyok arra, hogy rektorként részese lehetek ennek a nagyszerű történetnek” – fogalmazott.

A Póka Egon Művészeti Akadémián megvalósuló kortárs könnyűzene BA-képzés a Miskolci Egyetemmel együttműködésben jön létre, és a tervek szerint Budapesten, egy Hajógyári-szigeti épületben indul nyolc szakirányon: basszusgitár, billentyűs hangszerek, szaxofon, harsona, trombita, gitár, ütőhangszerek és ének.

A diákok február 15-ig adhatják be jelentkezésüket, a szak kiírása várhatóan január végén jelenik meg a felvi.hu oldalon.

A szakleírás a Miskolci Egyetem felvételi oldalán, itt >>

A könnyűzenei képzés követelményei részletesen itt (pdf) >>

További információk >> konnyuzene@uni-miskolc.hu

A Kortárs Könnyűzene Alapképzési Szak 2023-ban kapta meg a felsőoktatási akkreditációt. Szakmai anyagának kidolgozásában a hazai könnyűzenei élet összes területének szakemberei, a kapcsolódó társterületek szakértői, valamint az könnyűzenei iparág elismert szereplői vettek részt.

Az oktatók között olyan elismert és népszerű előadóművészek kapnak helyet, mint Tátrai Tibor, Frenreisz Károly, Kovács Kati, Borlai Gergely, Ferenczi György, Pásztor Anna, Keresztes Ildikó, Hegyi György, Mohai György, Kőrös Tamás, Lukács Peta, Szebényi Dániel, Szakadáti Mátyás, Szirtes Edina Mókus, Szovják Bea, Fehérvári Attila, Gerendás Dániel és Veres Mónika.

(Forrás: Miskolci Egyetem honlap)

(Borítóképen a könnyűzenei szakirány alapítói, támogatói és leendő oktatói)