Energiaárak: A Bizottság eszköztárat terjeszt elő a rendkívüli helyzetek és következményeik kezelésére

Európa

Az Európai Bizottság a mai napon közleményt adott ki az energiaárak témájában azzal a céllal, hogy segítse kezelni a globális energiaárak rendkívüli – és várhatóan a tél vége előtt nem szűnő – emelkedését, és támogassa az európai polgárokat és vállalkozásokat. Közleményében a Bizottság eszköztárat ad közre, azaz ismerteti, hogy az EU és tagállamai milyen intézkedéseket hozhatnak annak érdekében, hogy kezeljék a jelenlegi áremelkedések azonnali hatásait, és növeljék az uniós energiarendszerek jövőbeli sokkokkal szembeni ellenálló képességét.

A rövid távú tagállami intézkedések közé tartozik a háztartásoknak juttatott sürgősségi jövedelemtámogatás, a vállalatoknak nyújtott állami támogatás, illetve a célzott adócsökkentés. Ezeken túlmenően a Bizottság támogatni fogja a megújuló energiával és az energiahatékonysággal kapcsolatos beruházásokat, megvizsgálja az energiatárolásra és a gáztartalékok beszerzésére irányuló intézkedések meghozatalának lehetőségét, és ki fogja értékelni a villamosenergia-piac jelenlegi szerkezetét.

Az eszköztárban felvázolt intézkedések elő fogják segíteni, hogy gyorsan reagáljunk a jelenlegi energiaár-emelkedésre, amelyet a rendkívüli globális helyzet idézett elő. Ahhoz is hozzá fognak járulni, hogy Európában megfizethető, méltányos és fenntartható energetikai átállás menjen végbe, és javuljon az energiafüggetlenség. A megújuló energiába és az energiahatékonyságba történő beruházások – túl azon, hogy csökkenteni fogják az importált fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget – elősegítik, hogy a nagykereskedelmi energiaárak megfizethetőbbek legyenek, és kevésbé érzékenyen reagáljanak, ha a globális ellátás terén nehézségek jelentkeznek.

A mostanihoz hasonló jövőbeli ársokkokkal szemben az a legjobb biztosíték, ha átállunk a tiszta energiára. Az átállást az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében is fel kell gyorsítanunk.

A teljes sajtóközlemény