Közös vállalkozások: az Unió köz-magán társulásai jó osztályzatokat kaptak a számvevőktől

Európa

Az Európai Számvevőszék jóváhagyta valamennyi uniós közös vállalkozásnak – az Unió által ágazatokkal és kutatócsoportokkal létrehozott köz-magán társulásoknak – a 2020. évi beszámolóját és az azok alapjául szolgáló tranzakciókat. Tízéves életciklusuk hetedik évében a legtöbb közös vállalkozás a Horizont 2020 keretprogramon – az Unió kutatást és technológiafejlesztést finanszírozó keretprogramján – belüli tevékenységeinek körülbelül kétharmadát már végrehajtotta. A számvevők azt is megjegyzik, hogy a közös vállalkozások a szinergiákat kihasználva a Covid19-járvány alatt is fenn tudták tartani az üzletmenet-folytonosságot, illetve enyhíteni tudták a járvány által a szolgáltatásnyújtásra kifejtett esetleges hatásokat.

A Horizont 2020 keretprogramon belül működő nyolc uniós közös vállalkozás összesen 19,7 milliárd euró összegű pénzügyi erőforrást kezel annak érdekében, hogy saját területén kutatási és innovációs tevékenységeket végezzen. Ezek a források az Európai Bizottság által, annak kutatási és innovációs programjain keresztül biztosított készpénzalapokból, valamint a magánpartnerek, a részt vevő államok és a kormányközi szervezetek természetbeni és egyéb pénzügyi hozzájárulásaiból származnak. A finanszírozásra legalkalmasabb projekteket a közös vállalkozások rendszerint pályázati felhívás útján választják ki. Az Euratom keretében működő Fusion for Energy Közös Vállalkozás mintegy 15 milliárd eurós becsült költségvetéssel rendelkezik az ITER Franciaországban megvalósuló magfúziós projektje európai részének finanszírozására. Ez a költségvetés magában foglalja a nukleáris projekt 2028 és 2035 közötti működtetésének költségeit is. 2021 februárjában az Európai Unió Tanácsa a 2021–2027-es költségvetési ciklusra mintegy 5,6 milliárd eurós Euratom-hozzájárulást hagyott jóvá a Fusion for Energy számára.

Csakúgy, mint minden évben, a számvevők idén is megvizsgálták a közös vállalkozások 2020. évi pénzügyi helyzetét. Megállapították: a beszámolók a nemzetközi számviteli szabályok szerint megbízhatóak, és az alapul szolgáló fizetési és bevételi tranzakciókban nem voltak lényeges hibák.

„Bár bizonyos szempontokon még lehetne javítani, 2020. évi ellenőrzésünk megerősíti, hogy a közös vállalkozások a pénzügyi és szabályszerűségi irányítás tekintetében jó egészségnek örvendenek – nyilatkozta Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Számvevőszék ellenőrzésért felelős tagja. – Kiváló hír, hogy a közös vállalkozások – a köztük lévő szinergiáknak köszönhetően – a világjárvány miatt bevezetett korlátokhoz tudták igazítani üzleti tevékenységüket anélkül, hogy azok jelentős hatást gyakoroltak volna a tevékenységekre és az elérendő eredményekre.”

A számvevők szerint azonban több területen javításra lenne szükség: például, bár a belső kontrollok általában eredményesek voltak, hiányosságokat tártak fel a kifizetések éves tervezésében és a helyi informatikai rendszerekben. Az ellenőrzés támogatások kifizetésével kapcsolatos eredményei azt is jelezték, hogy a hibák fő forrását a személyzeti költségek jelentik, ezért a számvevők azt javasolják, hogy az utóbbira vonatkozó szabályokat és eljárásokat a jövőbeli kutatási keretprogramok feltételeként tovább kell egyszerűsíteni. Emellett egyes esetekben fennáll a veszély, hogy az emberi erőforrások elégtelensége kedvezőtlenül érintheti a közös vállalkozások általános teljesítményét, és problémákat okozhat többek között a kulcskompetenciák megtartása, az elszámoltathatóság és a munkaerő hatékonysága terén.

A számvevők ellenőrizték a közös vállalkozások tevékenységeinek végrehajtási arányát, és becslésük szerint 2020 végére már megkötötték a Horizont 2020 keretében tervezett támogatási megállapodások 88%-át, és teljesítették a tagok által a Horizont 2020 tevékenységeihez való hozzájárulások célértékének mintegy 62%-át. A kutatási terület jellegétől, a projektek eltérő időtartamától és működőképességétől függően azonban jelentős különbségek vannak a közös vállalkozások teljesítményében. A 2007–2013-as többéves pénzügyi keretben meghatározott, a hetedik kutatási és technológiafejlesztési keretprogram és a transzeurópai közlekedési hálózat program hatálya alá tartozó tevékenységeket szinte teljes mértékben végrehajtották.

Végezetül a számvevők pozitívan értékelték, hogy valamennyi közös vállalkozás hozott korrekciós intézkedéseket a korábbi évek ellenőrzési észrevételei nyomán. Megjegyezték többek között, hogy a Fusion for Energy jelentős mértékben javította a 2020. évi éves beszámolóban szereplő információk minőségét, különösen azáltal, hogy az ITER magfúziós projekt esetében a teljesítési kötelezettségekkel járó teljes becsült költséget euróban tüntette fel (18 milliárd euró). Arra is felhívják azonban a figyelmet, hogy a becslésről és a kockázati kitettségről szóló főbb feltevések bármilyen változása jelentős költségnövekedést és további késedelmet okozhat az ITER-projekt végrehajtásában.

„2020: Az uniós közös vállalkozások ellenőrzéséről röviden” című összefoglaló és az egyes közös vállalkozásokkal kapcsolatos részletes információk jelenleg angol nyelven érhetőek el a Számvevőszék honlapján (eca.europa.eu); a többi nyelvi változatot szintén hamarosan közzéteszik.