Vészjósló üzenetet kaptak Oroszországtól a kijevi civilek: “szabadon távozhatnak” lakóhelyükről

Európa

Az orosz védelmi minisztérium szabad utat biztosít a főváros elhagyására. Az ukrán hadsereg hétfő reggeli közleményében arról tájékoztatott, hogy Moszkva “lassította az offenzíva ütemét” a támadás ötödik napján – írja a 444.hu a BBC nyomán.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt közölte hétfőn, hogy a polgári lakosság “szabadon elhagyhatja” az ukrán fővárost délnyugat felé, a Vaszilkiv felé vezető autópályán. A szóvivő egyúttal azzal vádolta az ukrán vezetést, hogy élő pajzsként használja a civileket. A kijevi városi vezetés továbbra is arra szólította fel a lakosságot, hogy csakis a legszükségesebb esetekben hagyják el otthonaikat. A felhívás szerint a főváros szinte minden kerületében előfordulhatnak utcai harcok.

Műholdfelvételek szerint minden eddiginél nagyobb orosz konvoj halad Kijev felé

A városvezetés arról tájékoztatott, hogy az éjszaka viszonylagos nyugalomban telt, eltekintve szórványos összetűzésektől. Reggel kinyitottak az üzletek, és működik a tömegközlekedés is, bár a metrók a megszokottnál ritkábban járnak. Továbbra is kijárási tilalom van érvényben este 10 és reggel 7 óra között.

Az éjjel az ukrán erők több támadást is elhárítottak a főváros külvárosaiban, de az, hogy reggel is légiriadó volt, illetve hogy az orosz csapatok szabad elvonulást ígérnek a város polgári lakosságának, arra utal, hogy a hétfőn Fehéroroszországban kezdődő béketárgyalások nem jelentik azt, hogy feladták volna Kijev lerohanását.