Volodimir Zelenszkij ukrán elnök

Zelenszkij: Putyin atomfegyvert vethet be, minden ország aggódhat

Európa

“A világ minden országának fel kell készülnie arra a lehetőségre, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök atomfegyvereket vethet be az Ukrajna elleni háborújában” – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken, a CNN-nek adott interjújában.

Zelenszkij szerint Putyin semmibe veszi az ukrán emberek életét, és ezért nukleáris vagy vegyi fegyvereket is bevethet a két ország közötti háborúban.

Nemcsak nekem, hanem az egész világnak, az összes országnak aggódnia kell, mert ez nemcsak információ lehet, hanem az igazság – mondta az ukrán elnök, hozzátéve, nem félni kell ettől, hanem készül kell rá.

Putyin 50 napja ostromolja Ukrajnát olyan indokokkal, hogy nyugati szomszédjának NATO-hoz való közeledése veszélyezteti Oroszország biztonságát (dacára annak, hogy a NATO egy védelmi szövetség), illetve Ukrajnában sok a náci. Az ukrán főváros, Kijev elleni támadásokat sorra visszaverték, de Ukrajna most arra számít, hogy hamarosan beindulhat egy nagyobb orosz hadművelet a Donyec-medencében.

Egyre több hír lát napvilágot tömegmészárlásokról, az oroszok ezeket igyekeznek az ukránokra terelni. Legnagyobb port a bucsai népirtás kavart, Putyin ezt konkrétan “hamisítványnak” nevezte.