Marokkói szurkolók zavargás Franciaországban

Zavargások törtek ki több francia nagyvárosban a marokkóiak vb-meccse után

Európa

A francia labdarúgó-válogatott esélyeshez méltóan 2-0-ra verte az elődöntőben a katari vb meglepetéscsapatát, Marokkót.

Az Atlasz Oroszlánjainak mérkőzései után rendre zavargásokról érkeznek hírek, elsősorban olyan európai nagyvárosokból, ahol jelentős számú marokkói kisebbség él. Ilyen volt a retinánkba beleégő felgyújtott autó esete a belga fővárosból:

Komoly zavargások törtek ki Brüsszelben, miután Marokkó megverte Belgiumot a vb-n

Brüsszel mellett ezúttal Nizzában és Lyonban is zavargások törtek ki, a Telex gyűjtése szerint a francia lapok azt írják, marokkói és francia szurkolók csaptak össze egymással és a rendőrökkel is szerda este.

Montpellier-ben, a város főterén rengetegen rakétáztak és tűzijátékoztak. A kiérkező rendőrök könnygázzal oszlatták a tömeget, fél 11 körül pedig már a francia drukkerek kórusa zúgott a főtéren. Egyes beszámolók szerint nem a marokkói és a francia drukkerek mentek egymásnak, hanem egy kisebb szélsőjobbos csoport támadt rá az ünneplő tömegre.

Ezen a felvételen az afrikaiak inváziójáról író feltöltő szerint az látható, hogy marokkói drukkerek támadnak francia szurkolókra, akik autóval elhajtanak, több embert elgázolva:

 

Nizzában a Le Figaro újságírója szerint hogy kapucnis emberek üldözték a marokkói drukkereket, miközben azt kiabálták, hogy „arabok haza” és, hogy „mi vagyunk itthon”. Lyonban a helyi média beszámolói szerint ugyancsak szélsőjobbos ultrák csaptak össze a rendőrökkel, illetve idegenellenes rigmusokat skandálva támadtak rá a marokkói szurkolókra.

Tűzijáték elől menekülő emberek Lyonban:

 

Párizsban elvileg nyugalmasabb az éjszaka, bár egyes beszámolók szerint a Champs-Elysées-n is voltak összecsapások a rendőrök és a drukkerek között, többeket pedig gumibottal vertek a rendőrök.