A megtakarítások és az infláció kapcsolatáról is be tudnak számolni a K&H országos pénzügyi vetélkedő döntőjén résztvevő diákok

Gazdaság
A vírushelyzetre való tekintettel idén először online zajlott június 8. és 11. között a tizedik K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő országos döntője. Az általános és középiskolások számára négy korcsoport szerinti kategóriában meghirdetett vetélkedő 2161 csapattal, 8264 gyerek részvételével indult el tavaly szeptemberben – kategóriánként csupán a legjobb 8-8 csapatnak adatott meg a lehetőség, hogy a döntőben összemérjék egymással a tanév során szerzett pénzügyi ismereteiket. A vetélkedő történetében, rendhagyó módon, mindez egy izgalmas online felületen került megrendezésre.

A vetélkedő legfőbb célja, hogy a gyerekek a pénzügyi fogalmak széleskörű megismerése mellett, mindennapjaik során is alkalmazható tudást szerezzenek. A feladatsorok összeállítását ezért mindig a családok életében tapasztalható, változatos pénzügyi döntések bemutatása határozza meg. A gyerekek ezáltal megtanulják, hogy milyen esetekben ajánlott a hitelfelvétel és mikor érdemesebb inkább más alternatívák után nézniük, de már a családi nyaralás költségvetésének megtervezése sem jelenthet gondot a számukra, hiszen a belépőjegyek körültekintő megvásárlásától kezdve, egészen a valutaváltás költségeinek figyelembevételéig minden tudást elsajátítottak. A döntős csapatok a tudatos élelmiszervásárlás szempontjai mellett az egész éves felkészülésnek köszönhetően, már könnyedén megküzdöttek az olyan nehéz témákkal is mint a magyar nyugdíjrendszer vagy az infláció betéti- és hitelkamatlábra gyakorolt hatása.

A vetélkedő nagyos sok pénzügyi területet érint, ezért fontos, hogy a gyerekek számára elérhető legyen egy könnyen feldolgozható és egyben szórakoztató ismeretanyag, melyben KáPé, az animált vlogger mesél családja és barátai pénzügyeiről. 2018 óta pedig, a vigyázz#KáPé mobilalkalmazás is segíti a csapatokat a felkészülésben, melyben a vlogsorozat egyes részei között a gyerekek játékokkal mélyíthetik el a megszerzett tudásukat. Az játékos alkalmazás bevezetésével a szervezők megtették az első lépést a vetélkedő digitalizációs trendekbe való beillesztéséhez, melyet idén az online középdöntő és döntő követett.

 A vetélkedő döntőjében az ország 27 településéről, 143 diák mérte össze tudását. A győztes csapatok az alábbiak lettek:

 

  • 3-4. osztály: Aranyásók, Miskolci Arany János Általános Iskola és AMI
  • 5-6. osztály: Számoló gepárdok, Petőfi Sándor Általános Iskola és Gimnázium, Budapest
  • 7-8. osztály: Profi Befektetők, Petőfi Sándor Általános Iskola és Gimnázium, Budapest
  • 9-11. osztály: Pénzügyes palánták, HSZC Návay Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Makó

A pénzügyekben legjáratosabbnak bizonyuló csapatok idén is értékes nyereményekkel térhettek haza. Az első helyezett csapatok minden tagja Nintendo 3DS és Xbox One S játékkonzolokkal gazdagodott, de kiosztásra kerültek Fuji Instax Square analóg fényképezőgépek, JBL Charge hordozható hangszórók és kamerás drónok is. A dobogós csapatok felkészítő pedagógusainak és iskoláiknak munkáját, pedig nagy értékű eMag, Libri és Decathlon utalványokkal köszönték meg a szervezők. Ősszel pedig újra indul a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő!