A GKI adatai alapján jóval kisebb az átlagfizetés, mint amit a KSH korábban közölt

Gazdaság

A NAV által bejelentett adatokkal számolva az átlagkereset 58 ezer forinttal alacsonyabb, mint amit a KSH hivatalosan közzétett. – írta meg a HVG.hu

A magyar települések 43 százalékán 160 ezer forint alatt volt a nettó átlagfizetés 2020-ban, ezek közül 12 százalékban a 120 ezer forintot sem érte el – számolt a GKI Gazdaságkutató Zrt. A KSH adatai alapján a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 337 000, a kedvezményeket is figyelembe véve 348 500 forint volt.

A különbség abból adódik, hogy a Központi Statisztikai Hivatal csak a legalább 5 főt foglalkoztató cégek, valamint az állami, önkormányzati vállalatok teljes állásra bejelentett dolgozóinak fizetéséből számol.

A GKI viszont most a NAV adatait felhasználva arról készített számítást, hogy az összes dolgozó magyarnak mekkora volt az átlagkeresete. A NAV adatai alapján  210 585 forintot havi nettó átlagkeresetet kalkuláltak minden dolgozót beleszámítva.

Az átlagot természetesen Budapest húzza fel leginkább, 276 ezer forintos nettó fizetéssel, a lista alján Nógrád 175 ezres, Békés 173 ezres, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 163 ezer forintos átlagfizetése található.

A megyei jogú városokban 225, a kisebb vidéki városokban 204, a falvakban pedig 178 ezer forint volt a nettó átlagkereset havonta.

Az MVM cégcsoport tavaly megkétszerezte az árbevételét