Megugrott a kereslet a nyári diákmunkások iránt

Gazdaság

A munkáltatók 30 százalékkal több pozícióra kerestek diákmunkásokat május első három hetében áprilishoz képest az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet adatai szerint – közölte a Trenkwalder cégcsoport szerdán.

Kiemelték: idén az szja-mentesség is növeli a diákoknak kifizetett munkabéreket. Egy diákszövetkezeten keresztül foglalkoztatott tanuló teljes egészében megkaphatja a bruttó órabérét, ami 1500 forintot alapul véve 225 forinttal nagyobb jövedelmet jelent óránként.

Mezőgazdasági idénymunkára átlagosan 1260 forintos órabért kínálnak, míg gyártási, logisztikai, vendéglátási és kereskedelmi feladatok ellátása során 1450-1600 forint közötti órabérre számíthatnak a jelentkezők. Fizikai szakképzett pozíciókban az átlagórabér 1750 forint jelenleg, míg az adminisztrációs és gyakornoki szellemi pozíciókban 1600-1650 forint közötti órabérek a jellemzők.

A nyári hónapokban különösen a vendéglátásban nő meg a diákmunkások száma, de idén – vélhetően a szektorban fennálló súlyos munkaerőhiány miatt – a mezőgazdasági idénymunkákra is jelentős a kereslet.

Idén nyáron a diákmunka már eléri a járvány előtti évben tapasztalt mértéket – mutatott rá.

Június közepéig nincs elkésve az a munkáltató, aki a nyári szezonban diákmunkásokat kíván alkalmazni, az eredményes toborzás érdekében azonban már ezekben a hetekben célszerű megtenni a szükséges lépéseket – figyelmeztetett az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet.

(MTI)