Képviselők esküt tesznek az Országgyűlés alakuló ülésén 2022. május 2-án. A patkó első sorában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Benkő Tibor honvédelmi és Varga Mihály pénzügyminiszter (j-b) az Országgyűlés alakuló ülésén 2022. május 2-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Ó, ió, ció, infláció

Gazdaság

Varga Mihály ismét kincstári optimizmussal nyilatkozott az ördögi inflációról, ami az elmúlt három évben drasztikusan elapasztotta a bérek reálértékét, a megtakarításokat és még sorolhatnánk mi mindent.

A párt és kormány válaszát tudjuk az okokat illetően: járvány, háború, Brüsszel és Soros. Ezek nyilván az egyszerű embereknek szóló üzenetek. Viszont érdemes a Főnök körmére nézni ismét. Az elmúlt hetekben adott, Kossuth Rádió interjúkban Orbán Viktor az infláció legyűréséről, az ellene való harcról és még sorolhatnánk milyen szavakkal szájkaratézott. Ettől persze a helyzet nem lett jobb. A KSH nyilván parancsszóra úgy hozza ki a számokat, ahogy azt a Karmelitából diktálják.

A problémát az is növelte, és ezt Varga és Matolcsy is elismerte egymás kritizálásával, hogy a magyar gazdaság irányítása nem csak a pénzügyminiszter és a jegybank elnökének rivalizálása miatt szenved a forint értékvesztésétől, hanem azért is mert a Főnök behozott a képbe még egy játékost. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter Matolcsy neveltje, de miután kinőtte mesterét és kreatív ötletei megtetszettek a Főnöknek, így a Bácsi kritikusa lett: “a jegybank Küklopsz (egy szemű- utalás Matolcsy szemére) üzemmódban működik, reméljük nem vakul meg” és csak azt figyeli, hogy az inflációval mi történik. Nagy Márton egyébként azért is jött jól Vargának és Orbánnak, mert őt bármikor el lehet küldeni és így Varga renoméját meg lehet őrizni. Szilveszterkor is Varga ünnepelt a Főnökkel, nem Nagy.

Ezek után ne csodálkozzunk, hogy egymásnak ellentmondó nyilatkozatokkal lehet rángatni a forint árfolyamát, bizonytalanságban tartani az országban működő vállalkozásokat és ezzel csak növelni azt a bizalom hiányt, amit az elmúlt évek gazdasági-politikai döntéseivel Orbán Viktor és barátai csak fokoztak. Az infláció persze külföldi körülményeknek köszönhetően is csökkenő pályára állt. Tovább is lehetne csökkenteni, ahogy azt Zsiday Viktor javasolta, a sport és az egyházak támogatásának megvonásával. Ezek persze Orbánnak kedves területek. Így itt nagy változás nem várható. Így a Nemzeti Bundázás is tovább folyik az adófizetők pénzéből.

N. Nagy Sándor