Nyári táborok a koronavírus után

Helyi hírek
Május 20-án megjelent a Magyar Közlönyben, hogy idén is megtarthatók lesznek az ottalvós gyerektáborok, s ezzel eldőlt: megrendezésre kerülhet az egyik legrégebbi gyerektábor, a PEOPLE TEAM-tábor is. Ennek kapcsán kérdeztük Palotás Attila „Ater” főszervezőt, hogy milyen óvintézkedésekkel készülnek a 30. táborukban, illetve hogyan gondolták tovább az előírásokat a gyakorlatban.

Mert nemcsak a vírusoktól, de bármilyen kellemetlenségtől is igyekeznek megóvni a táborozóikat, akik azért jönnek hozzájuk, hogy zavartalanul töltsék el a választott hetet, és fantasztikusan érezzék magukat kortársaik körében a korlátozások végtelennek tűnő időszaka után.

Az extra védekezés érdekében

A kecskeméti PEOPLE TEAM-táborban pl. eddig is két orvos dolgozott nyaranta. Idén a járványhelyzet miatt hárman állnak majd folyamatos készenlétben, és ügyelnek a szükséges óvintézkedések betartására, illetve azon lesznek, hogy mihamarabb megoldják a táborlakók gondját-baját.

Az elmúlt években a táborozók már hozzászokhattak a nagy, kihelyezett kézfertőtlenítőkhöz. Idén négy helyett tizenöt teljesít belőlük szolgálatot, lehetetlen lesz kikerülni őket; mindenkit napjában többször emlékeztetni fognak a megfelelő kézhigiéné fontosságára.

A táboraikban egyébként sem a gyerekek, sem az animátorok nem szoktak sokat ücsörögni, szobában vagy zárt térben tartózkodni, de erre az évre az eddigieknél is több kültéri programmal és szakfoglalkozással készülnek. Az estéket a megszokott módon, a vidámpark nyújtotta élmények bűvöletében, a szabadban töltik.

Ezen a nyáron különösen jól jön, hogy a gyerekek kétágyas szobákban laknak, ezzel jelentősen csökkentve a felesleges érintkezések jelentette kockázatot. 2 x 2 ágyas ikerszobáiknak külön fürdőszobáik, mosdóik és hűtőszekrényük van. A szobáknál és a tábor közös tereiben meghatározott időközönként fertőtlenítést végeznek majd a kilincseken, és egyéb, folyamatosan használatban lévő tárgyakon.

Az egészséges mindennapok része az immunrendszer megerősítése is. Ebben segíti a gyerekeket a szintén évek óta működő, a táborozás teljes idejére korlátlanul biztosított gyümölcsfogyasztás (banán, alma, narancs, barack) és állandó zöldségválaszték (répa, paradicsom, uborka, saláták).

Ha mindez nem lenne elég, welcome csomagjában mindenki kapni fog egy kis kézfertőtlenítőt.

A szabályokat betartva

Bár az ottalvós táborokra vonatkozó 2020-as különleges higiénés javaslatokat még alakítják, néhány intézkedés bevezetését már elő is készítették. Magyarország vezető táborszervezői összeállítottak egy javaslatcsomagot, amelyben a szerintük, illetve a gyerekek és mindenekelőtt az aggódó szülők szerint legfontosabb kérdésekre kínálnak egyértelmű válaszokat a biztonságos és megbízható egészségügyi szabályokról, amelyekkel az ottalvós táborok elhivatott vezetőinek és főleg a családoknak kívánnak segítséget nyújtani.

A szülők megnyugtatására

A tapasztalt tábororoztatók tudják, hogy ahol gyerekek vannak, ott szinte bármi előfordulhat, ezért is fontos minél több lehetőséget előre feltérképezni. A PEOPLE TEAM-táborokban az elmúlt három évtizedben 22 000 gyerekre vigyáztak – a 2020-as év sem foghat ki rajtuk, bármilyen kihívás elé állítja is őket.

Hagyományosan kulcsfontosságú szegmensként kezelik a szülők folyamatos és maradéktalan tájékoztatását. A családnak tudnia kell, hogy a gyerekek idén is a legjobb kezekben lesznek a campuson. A szervezők számítanak az együttműködésre az orvosi igazolás beszerzésével kapcsolatban is; az elmúlt évek hagyományitól eltérően idén csak ennek birtokában léphet be táborozó és táboroztató a tábor területére.

A táborszervezők elmondták, hogy nagy rohamra számítanak. Érdemes lesz minél hamarabb jelentkezni. Rengeteg 7–17 éves éppen a nyári táborban tud kiteljesedni. Vidám, tanulságos és tartalmas nyár elé nézünk.