Szeged, Nyári Tárlat, Reök palota, kultura, művészet, kiállítás, megnyitó

Megnyílt Szegeden a Nyári Tárlat

Helyi hírek Kultúra Ország

Szombaton megnyitott az egyik legjelentőségteljesebb hazai képzőművészeti seregszemle, a Nyári Tárlat. A kétszintes kiállítást július 23-ig látogathatják az érdeklődők a szegedi Reök-palotában.

700 jelentkezés közül kiválasztott csaknem 130 alkotás látható több, mint egy hónapon keresztül a REÖK-ben a XLII. Nyári Tárlat keretében. A kiállítás június 17. szombattól várja a látogatókat. Az ünnepélyes megnyitóra ezúttal is rengetegen voltak kíváncsiak, ami nem véletlen, hiszen a kétévente visszatérő tárlat különös jelentőséggel bír a hazai alkotóművészetben. Akárcsak a korábbi években, ezúttal is az elmúlt két éven belül készült művekkel pályázhattak a nevező alkotók, és a meghívott művészek is legfrissebb alkotásaikat nyújtották be a kiállításra, amely így hiteles és aktuális betekintést nyújt a kortárs magyar képzőművészet helyzetébe.

A tárlatot a REÖK vezető kurátora, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának, dékánja, dr. Nátyi Róbert nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta a gondos válogatás jelentőségét, amelynek köszönhetően valóban a művészeti élet élvonala, az alkotói eljárások, ágazatok sokfélesége figyelhető meg a kiállításon. A kurátor párhuzamot vont múlt és jelen között, kiemelve, noha a nagyszabású rendezvénynek helyet adó palota mára művészettörténeti rangra emelkedett, saját korában a szecesszió a formabontó, modern elképzelésekkel jelentett egyet.

Úgy fogalmazott, Magyar Ede épületének szellemisége megköveteli, hogy napjainkban is a legkiválóbb, leginkább előremutató művészeti törekvések kapjanak helyet ezekben a termekben, ahogyan azt is, hogy a visszatérő kiállításokat – a Táblaképfestészeti Biennálét és a Nyári Tárlatot – egyre emelkedő színvonalon rendezzék meg a REÖK-ben.

A megnyitóeseményen a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, Barnák László mondott köszöntőt.

Az intézményvezető elárulta, a REÖK legutóbbi, a Magyar Festők Társaságának munkásságát bemutató kiállítását követően ezúttal a festmények mellett kézi- és elektrografikák, kisplasztikák, szobrok, térinstallációk, vegyes technikájú alkotások is megjelennek a kiállítóterekben.

A főigazgató üdvözölte a megnyitón Szegedről és az ország különböző tájairól szép számmal megjelent alkotókat, gratulálva a kiállításon megnyilvánuló kiemelkedő művészi teljesítményükhöz. Köszöntőjében az összművészetiség elvét hangsúlyozta, amelynek keretében regionális és országos szinten is értékes, a művészeti ágazatok sokaságát magába foglaló kultúraközvetítő munka valósulhat meg az intézményben, egész évben tartalmas színházi és képzőművészeti látnivalókat, programokat biztosítva a szegedieknek és az idelátogatóknak.

Hozzátette, a Szegedi Szabadtéri Játékok nézőinek ebben az évben is lehetősége nyílik majd a változatos kulturális kikapcsolódásra, Szabadtéri-belépővel ugyanis a XLII. Nyári Tárlatot is ingyenesen megtekinthetik.

Lezárult a zsűrizés, hamarosan nyit a XLII. Nyári Tárlat Szegeden

Barnák László azt is elárulta, a háromtagú zsűri, dr. Nátyi Róbert, valamint Rényi Krisztina festő-, grafikusművész, illusztrátor és Tuzson-Berczeli Péter festőművész döntése alapján odaítélt díjakat a kiállítást lezáró Finisszázs alkalmával nyújtják majd át a kiválasztott alkotóknak, amelynek pontos időpontjáról a későbbiekben értesítik az érdeklődőket.

Az elkötelezett művészetkedvelők és a kortárs képzőművészettel még éppen ismerkedők érdeklődésére egyaránt számot tartó, izgalmas kiállítás július 23-ig várja a látogatókat a szegedi Reök-palotában. Az aktuális díjszabás és a képtár nyitva tartása elérhető a központ weboldalán. A Múzeumok Éjszakája alkalmával, június 24. szombaton azonban díjmentesen látogatható a tárlat és a századeleji szalonok hangulatát megelevenítő szecessziós fotósarok, egészen éjfélig.

Fotók: Frank Yvette