Szeged, Móra Ferenc Múzeum, múzeum, kultura, kiállítás, művészet, turizmus, látnivaló

Romani Design és Balázs János festményei – Új kiállítások nyílnak Szegeden, a Fekete házban

Helyi hírek

Két új kiállítás is nyílik ezen a héten a szegedi Fekete házban. Csütörtökön Balázs János, salgótarjáni roma festő különleges alkotásaiból álló kiállítást mutatják be. Pénteken a világ első roma divatstúdiója, a Romani Design gyönyörű ruháit felvonultató tárlat nyitja meg kapuit.

A Fekete ház hamarosan két új izgalmas kiállítással várja az érdeklődőket: április 25-én, csütörtökön 17 órakor nyitják meg Balázs János, salgótarjáni roma festő tárlatát „Lelkem műhelyéből” címmel. Április 26-án, pénteken 16 órakor pedig a „Romani Design Fashion Art – Aktivizmussal a tradíciókért” című kiállítás nyitja meg kapuit.

Balázs János festő, költő 1905-ben született. Kisgyermekkorában félárván maradt: ekkor költözött be a család Salgótarjánba a pécskődombi cigánytelepre, ahol maguk által tákolt putriban éltek. Komoly szegénységben nőtt fel Balázs, majd kezdett festeni és verseket írni. A hadifogságból hazatérve elvonultan élt: egyfajta remeteként folytatta munkásságát. Barátai, tisztelői vittek számára vásznat és festéket, hogy alkotni tudjon. A szegedi kiállításon különleges látványvilágú festészetét és egyedi verseit is megismerhetik a látogatók.

A Romani Design a világ első divatstúdiója, mely 2010-ben alakult. Célja, hogy a roma tradíciókra alapozva, a divat segítségével támogassa a roma közösségek integrációját. A társadalmi felelősségvállalás jegyében tervezik meg kollekcióikat, egy-egy általuk közvetíteni kívánt üzenet mentén. Olyan ruhákat, ékszereket és kiegészítőket készítenek, amelyek modern módon építenek a roma hagyományokra. Emellett fontosnak tekintik a fenntarthatóságot is: a textilhulladékot sokféleképpen – például táskamintaként, fülbevalóként – hasznosítják újra. A szegedi tárlaton a divatstúdió kollekcióiba nyerhetünk betekintést, valamint az általuk folytatott kultúrmissziós, aktivista tevékenységbe is – a divaton keresztül.

(Móra Ferenc Múzeum)

Fotó: Frank Yvette