Will Smith-szel zár ma Los Angeles legszakmaibb filmfesztiválja, az AFI FEST

Kultúra

Az AFI Fesztivált sokan várják Los Angeles-ben, mert a koncepcióját tekintve a legnívósabb és szakmailag a legrangosabb fesztiválja a filmvilág fővárosának. A Tavalyi évben a világjárvány az AFI-t is a virtuális térbe kényszerítette, de az aktuális Los-Angeles-i járványrendelkezések most megengedik a nagy vetítések és vörös szőnyegek megrendezését is. Idén nem szerepel magyar film a válogatásban.

Az AFI idén a Netflix színeiben Lin-Manuel Miranda Tick Tick…Boom című filmjével nyitott  november 10-én, Andrew Garfielddel és Alexandra Shippel a főszerepben, majd az A kutya karmai közt (The Power of the Dog) hozott össze pár világsztárt  – Benedict Cumberbatch-ot, Kirsten Dunst-ot és Kodi Smit-McPhee-t – a vörös szőnyegen. 

Pedro Almodóvar  szokás szerint a múzsájával, Penelope Cruzzal forgatott, így a Parallel Mothers a színésznővel és Aitana Sánchez-Gijón kolleganőjével igazi csemegének számított. Az utolsó előtti estén szintén vörösszőnyeget kapott Halle Berry Bruised című filmje, amelyben egy női boxolót alakít a hihetetlenül jó formában lévő, 55 éves színésznő.

A fesztivál  Will Smith új filmjével a King Richarddal zár vasárnap este, amely Venus és Serena Williams élet- és sikertörténetét mutatja be, fókuszban Richarddal, vagyis a lányok nagy álmokat dédelgető édesapjával. A keserédes nagyjátékfilm már a fesztivál előtt is Hollywood egyik idei kedvencévé vált. 

A nagyjátékfilmek mellett erős a dokumentumfilmek mezőnye is. A National Geographic a mellbevágó The First Wave-t (Első hullám-ot) nevezte a fesztiválra. Az Oscar-nominált és Emmy-díjas rendező, Matthew Heineman filmje finomkodás nélkül tolja az arcunkba azokat a hónapokat, amelyeken tavaly mindannyian átmentünk a világjárvány alatt. Benéz a családok otthonába, akik szeretteiket várják haza kórházból a bizonytalanság óráiban; vágatlanul mutatja, hogyan zajlik az intubálás vagy éppen annak a kivétele az intenzív osztályon, de a végső határaikat elérő ápolókat, orvosokat is közvetlen közelről láthatjuk. Ahogy a tragikus, úgy a felemelő pillanatokat is, például amikor a végtelenül fáradt New York-i színesbőrű nővér a kórházból az utcára megy, hogy 2020 májusában tüntessen a feketék jogaiért a Black Lives Matters-tüntetésen és közben könnyek közt meggyőz egy vírustagadó fiatalt arról, hogy a Covid létezik és valaki ő is félti őt. Bár Európában a járvány negyedik hulláma éppen aggasztó adatokat mutat, addig Kaliforniában jelenleg mindenki már inkább csak – mint a közelmúlt hátborzongató –  emlékeke tekint vissza az első hullámra. Így a film fogadtatása más az amerikai közönség számára.

A rövidfilm szekció gazdag választékában sem találunk idén sajnos magyar filmet, viszont az animációk között világpremier is lesz a zárónapon. A Kínai Színház impozáns épületében az Énekelj! 2-t mutatják be a délutáni programban, amelynek figuráihoz olyan világsztárok kölcsönözték a hangjukat, mint Matthew McConaughey, Scarlett Johansson, Reese Witherspoon, Taron Egerton, Tori Kelly, Nick Kroll és Garth Jennings.