Velencei Filmfesztivál: Noah Baumbach White Noise című alkotása lesz a nyitófilm

Kultúra

Noah Baumbach White Noise (Fehér zaj) című drámájával nyílik meg augusztus 31-én a 79. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál.

A rendező három éve Házassági történet című filmjével aratott sikert Velencében, majd filmje hat Oscar-jelölést kapott és egy Oscar-díjat el is nyert – emlékeztetett rá a The Hollywood Reporter hétfői cikke.

A White Noise főszerepét, egy középnyugat-amerikai egyetem professzorát, akinek életében drámai fordulatok következnek be, Adam Driver játssza. Baumbach először rendezett olyan filmet, amely nem saját forgatókönyvéből készült. A White Noise Don DeLillo azonos címmel 1985-ben megjelent posztmodern regényét adaptálta.

A produkcióban Greta Gerwig, Andre Benjamin, Alessandro Nivola, Jodie Turner-Smith és Don Cheadle is szerepel.

Alberto Barbera, a Velencei Filmfesztivál művészeti igazgatója kiemelte: nagy megtiszteltetés, hogy Baumbach filmjével nyílhat meg a mustra. “Don DeLillo nagyszerű regényéből Baumbach eredeti, ambiciózus és lenyűgöző alkotást forgatott, amely drámai, ironikus, szatirikus is egyben. A film a nyolcvanas évekbeli megszállottságainkat, kétségeinket és félelmeinket vizsgálja, ugyanakkor nagyon is egyértelmű utalásokat tesz a mára” – fűzte hozzá.

Baumbach filmje a Netflix finanszírozásával született. A hollywoodi lap szerint a streamingóriás Velencéből akarja indítani a film kampányát, amellyel a következő díjszezonra is biztosítani akarja számára a figyelmet.

A Velencei Filmfesztivál szervezői kedden jelentik be a teljes versenyprogramot. Idén több más Netflix-film is versenybe száll a Lidón, köztük Alejandro González Inárritu mexikói rendező Bardo című alkotása és a Blonde, Marilyn Monroe életének fiktív krónikája Andrew Dominik új-zélandi rendezőtől, amelyben a Tőrbe ejtve és a Nincs idő meghalni sztárja, Ana de Armas alakítja Monroe-t.

A 79. Velencei Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 31. és szeptember 10. között rendezik meg.

(MTI)