Befejeződött a Most vagy soha! című történelmi kalandfilm forgatása

Kultúra

Befejeződtek a nagyszabású, látványos és akciódús történelmi kalandfilm, a Most vagy soha! áprilisban indult és 80 napig tartó forgatási munkálatai – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) csütörtökön az MTI-vel.

Az NFI közleménye szerint utoljára azt rögzítette a stáb, amikor a márciusi ifjakat, legfőképp Petőfi Sándort üldöző Farkas, az osztrák titkosrendőr először felbukkan a történetben 1848. március 15. előestéjén.

Mint írják, a Lóth Balázs rendezésében, többek között Berettyán Nándor, Mosolygó Sára, Horváth Lajos Ottó, Fehér Tibor, Koltai-Nagy Balázs, valamint Reider Péter szereplésével készülő filmen jelenleg már a VFX szakemberek dolgoznak, akik többek között hozzáillesztik a leforgatott anyaghoz a 3D-ben rekonstruált Nemzeti Múzeumot, a dunai látképeket, illetve azt a több ezres tömeget, amely 174 éve elözönlötte az utcákat a forradalom kitörésekor.

A Most vagy soha! az utóbbi évtizedek egyik leggrandiózusabb filmes vállalkozása. Ez nemcsak a mozgalmas, akciódús történetmesélés, a helyszínek, díszletek láttán igaz, hanem a produkció hatalmas jelmez- és kellékigényeiből is kitűnik – hangsúlyozzák a közleményben.

A számtalan korabeli hintó, lovaskocsi, cégér, vásári bódé mellett olyan különleges kellékeket is használtak a forgatáson, mint egy 1840-es évekbeli, ritkaságszámba menő nyomdagép vagy egy speciális kialakítású forgótáras pisztoly, amely rendkívül modern fegyvernek számított a forradalom idején – emelik ki, hozzátéve: a stáb arra is odafigyelt, hogy az NFI fóti díszletvárosában kialakított Pilvax kávéház pontosan úgy legyen berendezve az asztaloktól kezdve a lámpákig, mint Petőfiék idejében. A hitelességet azzal fokozták, hogy újranyomtatták az eredeti étlapokat, az aznapi újságokat.

“Rákay Philip, Szente Vajk, Kis-Szabó Márk forgatókönyve alapján arra vállalkoztunk ebben a filmben, hogy közelebb hozzuk a mai emberekhez és egyszersmind életre is keltsük március 15-e hőseit” – idézi a közlemény Lóth Balázs rendezőt, aki szerint az eddig látott, megszokott feldolgozásoktól merészen eltérve a Most vagy soha! az akciót, az izgalmat, a gyorsan pergő cselekményeket előtérbe helyezve mutatja be az eseményeket.

A filmet egyebek mellett a budai Várban Táncsics börtönénél, a Nemzeti Múzeumnál, a Kincsem Parkban, Sopronban, valamint Európa jelenleg legnagyobb 19. századi, a hajdani pesti belvárost és Duna-partot magába foglaló díszletvárosában forgatták, amely az NFI fóti telephelyén kapott helyet.

A felvételek befejeztével jelenleg már az utómunkálatok zajlanak. A film vágása folyamatosan tart, a VFX csapat is dolgozik a jeleneteken, Gulya Róbert zeneszerző pedig a Most vagy soha! zenei és dallamvilágát komponálja. A tervek szerint a kész filmet 2024 tavaszán, az 1848-as forradalom 176. évfordulóján láthatja a közönség a mozikban – áll az összegzésben.