Verskoncerttel indul a 43. Kaláka Fesztivál

Kultúra

Nulladik nappal, a fesztiválnyitó Verskoncerttel indul a 43. Kaláka Fesztivál; a június 22-25. között Egerben zajló seregszemlén fellép többek közt a Budapest Ragtime Band, a Zűrös Big Banda, a Kollár-Klemencz Kamarazenekar, az Aranyakkord, a Canarro együttes, a Platon Karataev, a Hot Jazz Band, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák és Földes László, Hobo is.

Gryllus Dániel, a Kaláka együttes alapító tagja, a program művészeti vezetője az esemény hétfői, Sebő Ferenc zenész-dalszerző- népzenekutatóval közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a Kaláka fesztiválok talán legfontosabb közös vonása, hogy nem egy adott stílushoz, hanem a minőséghez és színvonalhoz ragaszkodnak, de stílusok terén széles palettáról válogatnak. Kiemelte: idén a programok nagy többségét az Érsekkertben tartják.

A június 22-i, Weöres Sándor 110. születésnapjára időzített fesztiválnyitó Verskoncert – melyben a Kalákán kívül Sebestyén Márta és a Sebő Együttes is közreműködik – a Rege Birtokon lesz, míg június 24-én Gryllus Dániel és Sumonyi Zoltán Tíz példázat című előadását az egri református templomban tekinthetik meg az érdeklődők.

Az idei fellépők között lesz a házigazda Kaláka mellett a Folksz, a Budapest Ragtime Band, a Zűrös Big Banda, a Kollár-Klemencz Kamarazenekar, az Aranyakkord, a Canarro együttes, a Platon Karataev, a Hot Jazz Band, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, Földes Hobo László, valamint a török zenét játszó Nasip Kismet Band.

Gryllus Dániel kiemelte: a Gyerekfesztiválon szombat és vasárnap délelőtt koncertek, interaktív programok, kézműves foglalkozások, játszóház, bábszínházi előadás és játszóházak várják a családokat. A Bródy Sándor könyvtár Kaláka versnyomozást indít segítő kutyákkal és kvízjátékot is szervez június 23-án – hangzott el a tájékoztatón, ahol a szervezők újdonságként szóltak az Ökokaláka blokkról is, mely a környezetvédelem, környezeti nevelés, fenntarthatóság jegyében zajló ingyenes kísérőprogramja lesz a fesztiválnak.

Minczér Gábor, Eger alpolgármestere kijelentette: a Kaláka Fesztivál Eger kulturális életének ékköve, a város egyik leglátogatottabb, legnépszerűbb, az önkormányzat által is támogatott rendezvénye.

(MTI)

Kezdőkép: Kaláka Fesztivál