Nemzetközi kiállítások májustól Veszprémben, a Művészetek Házában

Kultúra

Nemzetközi kiállítások és művészeti projektek várják a látogatókat májustól Veszprémben, a Művészetek Házában – hangzott el az intézmény tavaszi, szezonnyitó sajtóeseményén kedden.

Grászli Bernadett, a Művészetek Háza Veszprém igazgatója beszámolt arról, hogy folytatódik a Művészetek Háza 2023-ban indult Föld útjai című földrészeken átívelő képzőművészeti projektje. A közös munkában Japánból a minói kerámiakultúra két kortárs képviselője, Aso Rando és Hioki Tetsuya, valamint Hayashi Izumi kurátor, magyar részről Néma Júlia képzőművész, Czigány Ákos fotóművész és Korbély Barnabás geográfus vett részt.

A Veszprém – Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 Balaton EYE rezidenciaprogram keretében a művészek kölcsönösen megismerték Mino és a Veszprém – Balaton régió kulturális és művészeti hagyományait. Együtt bejárt tájakon közösen gyűjtött ásványokból és élményekből alkottak új műveket egy közös kiállításra. Ez a tárlat 2024 májusában Veszprémben, majd októberben Tajimiben, a Museum of Modern Ceramic Art – Gifu intézményében látható, Gifu, a Tiszta Vizek Földje Nemzeti Kulturális Fesztivál 2024 hivatalos programjaként – tette hozzá.

A kortárs művészeti projektet Veszprémen kívül május 14-én, Budapesten, a Néprajzi Múzeumban, május 17-én Bécsben a Collegium Hungaricumban is bemutatják – fűzte hozzá.

Kitért arra is, hogy május 4-én nyílik Beate Winkler osztrák képzőművész és emberjogi aktivista, MORE THAN YOU SEE című kiállítása a Várgalériában. A tárlaton az alkotó a szabadság, a kreativitás és a társadalmi kohézió témáit dolgozza fel. Április végétől a Modern Képtár emeleti galériájában Hommage’a Albers címmel öt magyar képzőművész, Benedek Barna, Halmi-Horváth István, Szelényi Károly, Varga Bertalan és Wolsky András Josef Albers művészetére reflektáló alkotásait mutatják be.

Május közepéig tekinthető meg az Attalai Gábor textilművész életművét bemutató tárlat, augusztus 25-éig pedig a kettőezerhuszonhárom best of retrospektív című kiállítás. A tavalyi év képzőművészeti programját feldolgozó kiállításhoz tárlatvezetések és művészeti foglalkozások is kapcsolódnak –  foglalta össze az intézményvezető.     Porga Gyula, Veszprém polgármestere (FIDESZ-KDNP) elmondta, hogy a 2023-as esztendőt követően, amikor Veszprém Európa Kulturális Fővárosa címet viselte, idén is színes, minőségi programokat kínálnak a városban. Mint mondta, tavaly hatvanezer látogatója volt a Művészetek Házának, ezt a látogatószámot idén is szeretnék megközelíteni vagy akár meg is haladni.

Heckler Krisztina kurátor, a Lighthouse Egyesület elnökségi tagja elmondta, hogy a május 10-én nyíló Reflectopia című térspecifikus, csoportos kiállítás a Lighthouse Egyesület alkotóinak munkáit mutatja be. A tárlat érdekessége, hogy a kiállított munkák és a kiállító művészek a tárlat ideje alatt cserélődnek. Május 11-én családi alkotó udvar várja a Gizella napok látogatóit a Művészetek Háza udvaraiban, ahol grafikai alkotóműhely, ékszerkészítő workshop és vándorfényképészeti bemutató is lesz.

Dohnál Szonja, a Művészetek Háza Veszprém szakmai igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy május 17-én nyílik a SPRANG tárlat, ahol közelebbről is megismerhetik a látogatók a kőkorszak óta ismert textil készítési technikát. A kiállítás közgyűjteményekből kölcsönzött történeti darabokon keresztül mutatja be a sprang készítésének történetét, és állítja párhuzamba a kortárs cseh, dán, japán, kanadai, magyar és norvég textilművészetben való megjelenéssel – tette hozzá Dohnál Szonja.

(MTI)