Atomenergia hivatal: biztonságosan üzemeltek az atomenergiát alkalmazó létesítmények

Ország

Az atomenergiát alkalmazó magyarországi létesítmények biztonságosan üzemeltek 2019-ben – mondta Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója a hivatal évindító sajtótájékoztatóján csütörtökön Budapesten.

Ismertette, hogy a hivatal több mint 1550 ellenőrzést végzett és mintegy 1900 határozatot hozott tavaly. A nukleáris létesítményekben és a radioaktívhulladék-tárolókban 18 nukleáris biztonsági és 1 fizikai védelemhez, valamint 8 sugárvédelemhez kapcsolódó jelentésköteles eseményt vizsgált ki az atomenergia hivatal – közölte a főigazgató, hozzátéve, hogy kisebb jelentőségű, egészségügyi és környezeti károsodást nem okozó esetek fordultak elő.

Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes elmondta: a két új paksi blokk létesítésiengedély-kérelmének benyújtása idén nyáron várható, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) felkészült ennek értékelésére.

Tavaly az OAH kiadott az atomerőmű egy újabb felvonulási épületére építési engedélyt, miután a nukleáris létesítmények biztonsági övezetén belül általános építésügyi feladatokat is ellát a hivatal – jelezte. A főigazgató-helyettes felidézte, hogy korábban már kiadtak építési engedélyt két irodaépületre.

Fichtinger Gyula főigazgató a tavalyi évet értékelve kiemelte, hogy szeptemberben Magyarország a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) Kormányzótanácsának tagja lett. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy az ország a legmagasabb szinten közvetlenül részt vegyen a nemzetközi ügynökség munkájában és döntéshozatali mechanizmusában.

A paksi beruházás kapcsán kitért arra: az OAH kéri, hogy a NAÜ koordinálásában egy nemzetközi szakértői csoport vizsgálja majd meg a létesítésiengedély-kérelem alapját képező előzetes biztonsági jelentést, és értékelje, hogy a Paksra tervezett blokkok megfelelnek-e a NAÜ biztonsági szabványainak.

A főigazgató jelezte azt is, hogy intenzív kétoldalú kapcsolatban áll az atomenergia hivatal azoknak az országoknak a hatóságaival is, ahol szintén harmadik plusz generációs, orosz tervezésű, nyomottvizes reaktorok építése van folyamatban.

Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes felidézte, hogy a japán fukushimai atomerőműben 2011-ben történt baleset után a paksi atomerőműben végzett célzott biztonsági felülvizsgálat során 46 intézkedést rendelt el az OAH a biztonsági tartalékok növelése érdekében. Ebből eddig 41 teljesült, öt csúszik az eredeti ütemezéshez képest, de a csúszásnak nincs hatása a nukleáris biztonság szintjére – mondta.

A főigazgató-helyettes ismertette, hogy a Paks II. Zrt. folytatta a beszállítók megfelelőségének vizsgálatát, amelyek többségét az OAH a helyszínen is ellenőrizte tavaly. Figyelemmel követte a hivatal a paksi telephelyen zajló vizsgálatokat, illetve a felvonulási épületek kivitelezését. Az ellenőrzések során azonnali beavatkozást igénylő eltérést nem tapasztaltak.