Orvosi kamara: nincs elég védőfelszerelésük az egészségügyben dolgozóknak

Ország

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) arra kéri a kormányt, hogy tegyen erőfeszítéseket az egészségügyi dolgozók koronavírus elleni fertőzésvédelmét biztosító eszközök beszerzése érdekében – jelentette ki a MOK elnöke szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Kincses Gyula köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, akik életük kockáztatásával állnak helyt a koronavírus-helyzet idején. A Magyar Orvosi Kamara elnöke sajtótájékoztatóján azonban hozzátette: az orvosoknak és nővéreknek nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű védőfelszerelés.

A sebészi maszk nem alkalmas a védelemre, egy beteget vizsgáló, ellátó orvost nem óv meg a koronavírustól

– jelentette ki Kincses Gyula.

Kincses emlékeztetett, a kamara éri el a legtöbb orvost Magyarországon a legkönnyebben, éppen ezért örömmel részt vennének a koronavírus elleni felkészülésben is. Egyetlen alkalommal ugyan meghívták a kamarát az operatív törzs ülésére, van tehát valamiféle párbeszéd a kormánnyal, de kijelentette:

a kamara szeretne együttműködni a kormányzattal, ám ehhez komoly kormányzati szándék is kell.

“Noha úgy tűnik, hogy ez a járvány ügyében megvan, ugyanakkor fontos figyelmeztetniük a lakosságot, jelenleg nem állnak rendelkezésre a megfelelő feltételek a magyar egészségügyben dolgozók biztonságos munkavégzéséhez”. Úgy fogalmazott, az az alapállásuk, hogy az egészségügy a kiélezett helyzetben is teszi a dolgát, de ugyanezt várják el a kormánytól is. Mint többször megismételte:

Biztosítsa a kormány a megfelelő védelmet az egészségügyi dolgozók számára. (…) A sebészi maszk nem alkalmas a védelemre, csak a fertőzés továbbadását akadályozza, de a kezelőorvosok védelmét nem.

Lénárd Rita alelnök hangsúlyozta, az orvosok korfája magas, 60 évnél idősebb, ezért ők veszélyeztetettebbek.

Hozzátették,

a védőfelszerelésekből az egész világon hiány van, de a Kamara kéri a kormányt, hogy próbáljon hatékonyabban beszerezni, és ne a háziorvosokra hagyja ezt a feladatot.

Eddig is nehéz volt az egészségügyi dolgozók helyzete, a koronavírus miatt most még nehezebb – hangzott ez a sajtótájékoztatón. Lénárd Rita úgy fogalmazott,

idős, veszélyeztetett kollégákat kevés védőeszközzel, méltatlan fizetésért, rengeteg túlórával küldünk a frontvonalba.

Svéd Tamás, a MOK titkára szerint nem a műszerek száma, hanem az egészségügyi dolgozók hiánya fogja bedönteni az ellátást és így a koronavírus-járványkezelést is.

Svéd szerint a ma, most érintett kórházi osztályokon rendelkezésre áll a megfelelő védőfelszerelés, de nem elegendő mennyiségben,

ha pedig valóban komoly országos járvány következik be, azzal a kijelölt intézmények a jelenlegi körülmények között nem tudnak majd megküzdeni.