Újra ki lehet tűzni hagyatéki tárgyalásokat

Ország

Újra kitűzhetnek hagyatéki tárgyalásokat a közjegyzők a veszélyhelyzet megszűnése után, így sok ezer eljárás zárulhat le a következő hónapokban – közölte a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) pénteken.

A közlemény szerint az elmúlt időszakban érvényben lévő rendkívüli szabályok alapján több mint tizenegyezer hagyatéki eljárást fejeztek be a közjegyzők, ugyanakkor az ügyek jelentős részénél meg kellett várni, hogy ismét lehessen tárgyalást tartani.

Aki a fertőzésveszély csökkenése ellenére, vagy bármely más okból nem szeretne személyesen megjelenni a hagyatéki tárgyaláson, továbbra is küldhet maga helyett meghatalmazottat. Ő lehet bármely hozzátartozó, örököstárs, továbbá örököstársnak törvényes képviselője vagy meghatalmazottja, így ügyvéd is – tudatták.

A MOKK azt javasolja, hogy aki a veszélyhelyzetben otthon készített magánokirati végrendeletet, helyezze azt letétbe a közjegyzőnél, aki bejegyzi annak tényét a Végrendeletek Országos Nyilvántartásába, így a végrendelet biztosan előkerül a hagyatéki eljárásban.

Közölték azt is, hogy a veszélyhelyzet megszűnésével a közjegyzők újra a korábban megszokott rendben, az általános jogszabályi előírások szerint járnak el, és megint lehet személyesen ügyet intézni valamennyi eljárásban.