Egymilliárd dollárért vesz Magyarország légvédelmi rakétarendszert Az Egyesült Államoktól

Ország

Az Egyesült Államoktól vesz légvédelmi rakétarendszer-komponenseket a Magyar Honvédség – a mintegy egymilliárd dolláros beszerzésről szóló szándéknyilatkozatot Benkő Tibor honvédelmi miniszter és David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete írta alá szerdán Budapesten.

A dokumentum értelmében a Magyar Honvédség elfogadja az Egyesült Államok ajánlatát, és a légvédelmi rakétarendszer szükséges komponenseit az amerikai Foreign Military Sales programon keresztül szerzi be, legkésőbb 2020. szeptember 30-ig.

A rendezvényen Benkő Tibor hangsúlyozta: hosszú, körültekintő munka végső szakaszához érkeztek. Szakembereik számos országot kerestek fel, számtalan lehetőséget vizsgáltak meg, és végül úgy döntöttek, hogy az Egyesült Államok ajánlatát fogadjál el.

Kiemelte: Magyarország, a magyar kormány pontosan látja, mi történik a világban és Európában.

“Látjuk, hogy ez a béke, amiben élünk, rendkívül sérülékeny helyzet és állapot”

– fogalmazott, hozzátéve: nemcsak a hagyományos fegyveres küzdelmek, hanem a hibrid hadviselés tekintetében is, amelyre példa a Krím-félszigeten történtek.

Mindemellett a koronavírus-járvány is kihívás elé állította, állítja az országokat – tette hozzá.

Benkő Tibor leszögezte: Magyarország eltökélt abban, hogy a legkorszerűbb, legmodernebb, leghatékonyabban alkalmazható eszközöket szerezze be.

Cél olyan képességet teremteni, amelyek a magyar emberek védelmét, az egész ország érdekét szolgálják – közölte a miniszter, aki elmondta: a légvédelmi rendszer elsődleges célja az elrettentés, a biztonság erősítése, ezen felül a katonák kiképzését is segíti majd.

David Cornstein elmondta, Magyarország és az Egyesült Államok között most a valaha kötött legnagyobb védelmi beszerzés valósul meg. Ez a légvédelmi rendszer NATO-kompatibilis, több más ország használja.

A nagykövet hangsúlyozta: minden kormánynak elsődleges felelőssége, hogy gondot viseljen az ország népének biztonságáért. Arról beszélt, hogy napjainkban “egy világháborúnak vagyunk részesei, tanúi”.

Ez a háború egy olyan világjárvány ellen zajlik, amelynek eredete Kína. Ha pedig Kína időben, megfelelő információkat adott volna, sokak életét meg lehetett volna megmenteni – jegyezte meg.

David Cornstein szerint a tanulság az lehet, hogy egy országnak mindig felkészültnek kell lennie.

Fontos, hogy egy ország légvédelmi rendszere az adott kor képességeinek és elvárásainak megfeleljen – emelte ki a nagykövet.

Elmondta, hogy a projekten több mint két éve kezdett el dolgozni a magyar honvédelmi miniszterrel.

A magyar kormányzat által végzett átvilágítás, gondos mérlegelés olyan szintű volt, hogy ennél körültekintőbb és gondosabb nem is lehetett volna. A magyar szakemberek minden országot meglátogattak, amely ilyen haditechnikai felszerelést gyárt, az Egyesült Államokban is több más gyártóval ismerkedtek meg – fejtette ki.

David Cornstein is hangsúlyozta: kívánsága, vágya, hogy Magyarországnak soha egyetlen rakétát se kelljen háborús helyzetben kilőnie.

“Azt kívánom, hogy Magyarország mindig maradjon a béke szigete”

– fogalmazott az amerikai nagykövet.

Az amerikai nagykövetség az eseményen kiosztott sajtóanyagában elismerését fejezte ki a magyar kormány felé, hogy a magyar haderő modernizálását a világ legfejlettebb közepes hatótávolságú légvédelmi rendszerének beszerzésével folytatja, amely növeli Magyarország képességét mind a kollektív, mind az önvédelemre.

“Ez a beszerzés tovább mélyíti az országaink közötti kiváló biztonsági együttműködést”

– fogalmaztak, hozzátéve: “ez, valamint a 2019-ben tető alá hozott Védelmi Együttműködési Megállapodás (DCA) az elmúlt évek olyan jelentős eredményeit jelentik, amelyek javítják mindkét ország és a térség hosszú távú biztonságát”.

(MTI)