Intenzív osztály. kórház

Meghalt 24 beteg, 300-zal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Ország
Koronavírus

Meghalt 24, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 300 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu szombaton, kiemelve: eddig 5 254 400  embert oltottak be Magyarországon, közülük 3 966 193-an már a második adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 805 871-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 29 842-re, a gyógyultaké 714 329-re emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 61 700. Kórházban 622 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 70-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 7254-en vannak, a mintavételek száma 5 897 459-re nőtt.

Kiemelték, hogy az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően sikerült letörni a járvány harmadik hullámát, az 5 millió beoltott elérésével életbe lépett az újraindítás újabb fokozata. Ugyanakkor alapvető védelmi intézkedések még életben vannak, “hiszen a vírus még itt van” – figyelmeztettek.

Továbbra is minden olyan helyen kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedésben és az üzletekben is – írták.

Hozzátették: a kulturális rendezvényeket, a sportrendezvényeket és a szabadban tartott nagyobb (500-nál több résztvevős) rendezvényeket csak a koronavírus ellen védettek és a felügyeletük alatt álló kiskorúak látogathatják. A szabadban tartott kisebb rendezvényeken (500-nál kevesebb résztvevő) bárki jelen lehet. Mindezek alól kivételt képeznek a zenés-táncos rendezvények, amelyeken életkortól és helyszíntől függetlenül kizárólag a koronavírus ellen védettek vehetnek részt.

Felhívták a figyelmet arra, hogy Magyarországon is megjelent az indiai vírusmutáns, a védőoltás beadatása ezért is fontos.

Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényesen regisztráltak pedig interneten is foglalhatnak időpontot oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Az online időpontfoglalóban jelenleg Pfizer-, Sinopharm- és korlátozott mennyiségben még Szputnyik, valamint bizonyos oltópontokon Janssen- és Moderna-oltás érhető el – közölték.

Az érvényes regisztrációval rendelkező még be nem oltott 16-18 évesek is automatikusan tudnak foglalni Pfizer-oltást – tették hozzá.

Hangsúlyozták: Magyarország továbbra is második az uniós “oltási ranglistán”.

Jelezték, mobiltelefonra ingyenesen letölthető a védőoltást igazoló alkalmazás, amely alkalmas a védettségi igazolvány kiváltására.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (143 782) és Pest megyében (111 703) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (46 423), Győr-Moson-Sopron (44 354) és Hajdú-Bihar megye (42 518). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (17 723).