Az MNB visszavonta a Bauer & Berger Faktoring Zrt. tevékenységi engedélyét

Ország

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Bauer & Berger Faktoring Zrt. hitel- és pénzkölcsön nyújtására, illetve követelésvásárlásra vonatkozó engedélyét és elrendelte a pénzügyi vállalkozás végelszámolását.

Pénteki közleményében a jegybank azzal indokolta intézkedését, hogy a pénzügyi vállalkozás felügyelő bizottsági elnöke – az MNB többszöri felhívása ellenére – huzamos ideje nem rendelkezik a tisztség betöltéséhez elengedhetetlen előzetes felügyeleti engedéllyel, illetve a társaság immár több mint két éve folyamatosan késve, illetve nem kellő tartalommal tesz eleget az adatszolgáltatási kötelezettségeinek.

A jogszabályi előírásnak megfelelően a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló NKft.-t jelölte ki végelszámolónak az MNB.

Mint közölték, az MNB 2019-től kezdődően számos alkalommal – többek között bírság kiszabása mellett – kötelezte a Bauer & Bergert az adatszolgáltatások megfelelő teljesítésére és a hiányosságok pótlására, amelyet a társaság nem, vagy csak részben teljesített. A pénzügyi vállalkozásnak felügyeleti díj- és bírságtartozása is fennáll a jegybankkal szemben.

A pénzügyi vállalkozás tevékenységi engedélye visszavonásának a társaság csekély piaci súlya miatt nincs érdemi hatása a pénzügyi piacokra. A pénzügyi vállalkozással szemben fennálló fizetési kötelezettségeiket az érintett ügyfeleknek változatlanul teljesíteniük kell – közölte a jegybank.

MTI