Tiltott önkényuralmi jelkép nyilvános közzététele miatt emelt vádat az ügyészség

Rendőrség

Mint az – a vádlott közlése nyomán – a sajtóban már több helyütt megjelent, az Egri Járási Ügyészség március végén önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt vádat emelt egy 32 éves Heves megyei illetőségű férfival szemben.

A vádlott – aki egy hagyományőrzőnek titulált kisebb közösség országos parancsnokának tekinti magát – a saját bevallása szerint tizenöt évesen, korengedménnyel lépett be egy, a rendszerváltoztatás után alakult pártba, ahol több egykori munkásőrrel is kapcsolatba került. Ennek a körnek a tagjai elhatározták, hogy szabadidejükben ápolni fogják a korábban feloszlatott Munkásőrség hagyományait. Bár a társaság civil szervezetként történő bírósági bejegyzésére soha nem került sor, a vádlott az interneten egy önálló honlapot, majd 2018-tól egy közösségi oldalt is működtetett.

Az itt található egyik bejegyzés írója úgy fogalmazott: „emlékszünk az első egységek megalakulásának felemelő és felejthetetlen perceire, a munkásőr egységek első demonstrációira. Hiszen a szürke pufajkás, Lenin sapkás vörös csillagos férfiak, lányok és asszonyok a mi elvtársaink…” Az ilyen, és hasonló tartalmú nyilvános közzétételek illusztrálására az oldal és a honlap üzemeltetője, egyben szerkesztője – maga a vádlott – több esetben is ötágú vöröscsillagot használt, illetve ezt a tiltott önkényuralmi jelképet mint profilképet is alkalmazta.

A Büntető Törvénykönyv rendelkezése szerint aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet a köznyugalom megzavarására alkalmas – különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő – módon nagy nyilvánosság előtt használ, vagy közszemlére tesz, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással büntetendő.

Az Egri Járási Ügyészség ennek a törvényi szabályozásnak megfelelően emelt vádat a férfival szemben, és esetében pénzbüntetés kiszabását, valamint – a bíróság által ügyészi indítvány alapján ideiglenesen már most is hozzáférhetetlenné tett – egyes tartalmak végleges hozzáférhetetlenné tételét indítványozta.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük