Idős, beteg édesanyját ölte meg a hatvani férfi

Rendőrség

A Heves Megyei Főügyészség bűncselekmény elhárítására idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt vádat emelt egy 52 éves elkövetővel szemben, aki a bűncselekmény elkövetése során egy tizenhárom centiméter élhosszúságú szabóollóval többször lesújtott az ágyban fekvő édesanyjára.

A vádirat szerint a vádlott Hatvanban hosszabb idő óta élt együtt egy társasházi lakásban 84 éves édesanyjával, akinél idős korára gyógyíthatatlan megbetegedés alakult ki, mely miatt folyamatos ápolásra és gondozásra szorult. Az ennek során szükséges teendőket gyermeke látta el körülötte, amiért ápolási díjban részesült. Ez gyakorlatilag az egyetlen állandó jövedelemforrását jelentette, de félő volt, hogy elveszíti azt, mivel az illetékes gyámhatóság a beteg nő intézeti elhelyezéséről határozott.

A vádlott maga depresszív személyiségzavarban szenved, ami feltételezhetően szerepet játszott abban, hogy 2021 karácsonyát követő napon öngyilkosságot kísérelt meg azért, mert az élethelyzetét kilátástalannak ítélte. Pár napos gyógykezelés után a kórházból hazatérve döntött úgy, hogy végül nem magát, hanem az anyját öli meg.

A bűncselekmény elkövetésére 2022. január 6-án délelőtt nem sokkal azt követően került sor, hogy az intézeti elhelyezés kapcsán szükséges COVID tesztelést a sértetten elvégző egészségügyi dolgozók távoztak a hatvani lakásból. Ekkor a terhelt magához vette a szabóollót és azzal minden előzmény nélkül mellkason szúrta, valamint a nyakán és a fején többször megvágta a sértettet. A közepes erejű mellkasi szúrás elérte a szívet, emiatt nagy intenzitású mellűri vérzéssel járt, ami néhány percen belül az asszony halálához vezetett.

A Heves Megyei Főügyészség a bűncselekmény elhárítására idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével vádolja az elkövetőt és ezért fegyház fokozatú szabadságvesztés kiszabására, közügyektől eltiltásra tett indítványt a vádiratában, emellett elkobzást is indítványozott a letartóztatásban lévő terhelttel szemben.