Bíróság, kalapács

Szivart és rumot próbált becsempészni az országba a Kubából érkező utas

Rendőrség

A reptéri vámvizsgálaton fennakadt, Heves megyei illetőségű nővel szemben az Egri Járási Ügyészség a napokban emelt vádat a vám- és adófizetési kötelezettség elmulasztása miatt.

A vádirat szerint az elkövető tavaly nyáron járt a dohánytermékeiről és cukornád termesztéséről híres karibi országban, ahonnan a Havanna–Párizs útvonalon július 29-én délelőtt érkezett haza repülőgéppel Budapestre. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér érkezési oldalán a nő – saját választása szerint – az úgynevezett zöld folyosón át kívánta elhagyni a 2A terminált, mely magatartás ilyen esetben egyenértékű a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé tett nyilatkozattal arra vonatkozóan, hogy nincs elvámolnivalója.

A helyszínen szolgálatot teljesítő pénzügyőrök a folyosó végén vámellenőrzés alá vonták a nőt, akinek a csomagjában 650 darab uniós zárjegy nélküli szivart, 10 darab uniós zárjegy nélküli szivarkát, 620 darab uniós zárjegy nélküli cigarettát és 7,7 liter huszonkét térfogatszázalékot meghaladó alkoholtartalmú uniós zárjegy nélküli alkoholterméket találtak, melyekből mindössze 50 szivar és egy liter rum lett volna vámmentesen behozható az országba. Az ezt meghaladó mennyiség tekintetében a vádlott megszegte az Európai Unió Vámkódexének az áru vám elé állításával kapcsolatos rendelkezését, miszerint az Unió vámterületére beszállított árukat megérkezésükkor haladéktalanul el kell vámoltatni. Ez alól csak a tranzitforgalom képez kivételt.

Az engedély nélkül importált dohányáru és szeszes ital behozatala kapcsán a terheltnek a behozatali vámon túl jövedéki adó és általános forgalmi adó fizetési kötelezettsége is keletkezett, amit eltitkolt a hatóság elől. E fizetési kötelezettségek együttes összege megközelíti az ötmillió forintot. Az ügyészség ennek alapján a költségvetésnek nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével vádolja a terheltet, akivel szemben felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt a vádiratában.

A csempészett árut a NAV a helyszínen elkobozta, majd megsemmisítette, emellett közel egymillió forintos vámigazgatási bírságot is kiszabott az utassal szemben.