Pár ezer forintért több éves börtön vár a hevesi rablókra

Rendőrség

Az Egri Járási Ügyészség a tavalyi év végén két ügyben is vádat emelt olyan elkövetőkkel szemben, akik éjszaka, közterületen rabolták ki áldozataikat.

Az egyik ügy I. rendű vádlottja egy 22 éves férfi, akinek fiatalkorú társa nyújtott segítséget a bűncselekmény elkövetéséhez. A vádirat szerint a két terhelt tavaly, július 16-án, éjjel, egy rendezvényt követően találkozott Heves belvárosában az utolsó munkásjáratra várakozó sértettel, akit egyikük rövid beszélgetés után verekedni hívott. A sértett megpróbált kitérni ez elől, de hiába menekült, mert a vádlottak utolérték, majd az idősebb elkövető addig ütlegelte őt, míg – részen aprópénzben – át nem adott 2.000 forintot, melyet támadói reggelig el is költöttek a városban.

A másik ügyben egy többszörösen büntetett 26 éves férfi volt az éjszakai rabló. Ő a vádirat szerint egy nyári hajnalon Egerben szólított le egy férfit, aki éppen áthaladt a városból kivezető főútra felfestett zebrán. A vádlott cigarettát kért, de elutasításban részesült, melyet követően egy közeli ház kapualjában hátulról rátámadt gyanútlan áldozatára, és rövid dulakodás után elragadta annak táskáját. Szerzeményét később egy bokor rejtekében átkutatva a táskában mindössze 480 forint készpénzt és – iratok mellett – egy használt, régi mobiltelefont talált.

A járási ügyészség mindkét ügyben rablás bűntettével vádolja az elkövetőket. Ennek a bűncselekménynek a büntetési tétele kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.

A vádhatóság a Hevesen elkövetett cselekmény kapcsán öt év börtön kiszabására tett mértékes indítványt a letartóztatásban lévő felnőttkorú terhelttel szemben, míg fiatalkorú társa esetében javítóintézeti nevelés elrendelését indítványozta. Az egri rablóval szemben az ügyészség hét év börtönt indítványozott.