Virágládákat és autókat is megrongált egy férfi Csány községben

Rendőrség

A Hatvani Járási Ügyészség a közelmúltban emelt vádat azzal az emberrel szemben, akiről nem mondható el, hogy szereti a virágot.

A vádirat szerint a 33 éves férfi először 2021. augusztus 11-én éjjel törte össze minden ok nélkül Csány községben az ottani szociális intézmény előtti lovasszekéren dekorációs célból elhelyezett virágládákat, melyekből a beültetett begóniákat a földre borogatta. Ezt a cselekményét – ittas állapotban – 2022 nyarán és őszén többször megismételte, rongálásainak hatókörét kiterjesztve immár az iskola, valamint a polgármesteri hivatal környékére is. A virágládák feldúlásával a terhelt összességében több mint nyolcszázezer forintos kárt okozott a helyi önkormányzatnak. Az egyes cselekmények alkalmasak voltak arra, hogy a község lakói körében riadalmat és megbotránkozást keltsenek.

A vádlott mindezek mellett tavaly nyáron több parkoló gépkocsit is megrongált a községben, az egyiknek például egy pénzérmével összekaristolta a hátsó ajtaját, míg egy másikat több alkalommal kövekkel dobált meg.

A céltalan rongálások mellett a férfi rendszeres haszonszerzésre törekedve lopásokat is elkövetett Csányban, ahol betört egy fagylaltozóba, továbbá erőszakkal felnyitott egy lakókocsit és egy büfékocsit. Végül a bíróság – ügyészi indítványra – újabb, hatvani betöréseket követően elrendelte a letartóztatását. Ez a kényszerintézkedés jelenleg is fennáll.

A járási ügyészség többrendbeli rongálással, garázdasággal és dolog elleni erőszakkal megvalósított üzletszerű lopással vádolja az elkövetőt. A vádhatóság a vádiratában arra tett mértékes indítványt, hogy a bíróság ítélje két év börtönben letöltendő szabadságvesztésre és két év közügyektől eltiltásra a beismerésben lévő vádlottat, egyben alkalmazzon vele szemben vagyonelkobzást a lopásokból származó hasznának megfelelő összeg erejéig.