Asztalitenisz olimpiai selejtező – Szudi Ádám újabb győzelme

Sport

Szudi Ádám második csoportmérkőzésén legyőzte a finn színekben versenyző Oláh Benedeket, s két sikerével közel került a továbbjutáshoz a portugáliai Guimaraesben zajló európai asztalitenisz selejtezőtornán, amelyen a férfiaknál öt egyéni olimpiai kvóta talál gazdára.

A szerda esti összecsapás csoportrangadónak beillő küzdelemmel kezdődött, majd a világranglistán 115., 24 éves magyar a szoros csatában elvesztett első szett után magához ragadta az irányítást és 3-1-re fordított. A magyar szülők gyermekeként Finnországban született Oláh (85.) ugyan még szépíteni tudott, de a magyar bajnok a hatodik játszmában ismét magabiztosan játszott, s így megnyerte a találkozót.

A viadalon Magyarországot egyedül képviselő Szudi a zárókörben, csütörtökön 15.20 órától a dán Tobias Rasmussennel csap össze. Mivel utóbbi játékos a második fordulóban, a nyeretlenek meccsén hét szettben nyert a moldovai Andrei Putuntica ellen, Szudi továbbjutása egyelőre még nem biztos.

Eredmények (az európai szövetség honlapja alapján):
E csoport, 2. forduló:
Szudi Ádám-Oláh Benedek (finn) 4-2 (-11, 4, 7, 6, -3, 6)
Tobias Rasmussen (dán)-Andrei Putuntica (moldovai) 4-3 (-9, 9, -10, 9, 8, -8, 11)
korábban:

1. forduló:
Szudi-Putuntica 4-1 (7, 7, -11, 5, 7)
Oláh-Rasmussen 4-2 (5, 4, -11, -7, 9, 9)
Az állás: 1. Szudi 2 győzelem, 2. Oláh és Rasmussen 1-1, 4. Putuntica 0

A férfiak versenyében 36-an indulnak Portugáliában, az első szakaszban az első négy kiemelten kívül mindenki asztalhoz áll. Szudi 16. a kiemelési rangsorban, így őt is egy négyfős csoportba sorolták, amelyből a körmérkőzéseket követően az első kettő jut tovább a második szakaszba. Ebben az első négy kiemelt és a 16 továbbjutó egy kieséses táblán szerepel, s első körben ennek a két döntőse jut tokiói indulási joghoz (a finálét már nem játsszák le). A második körben a maradék 18 játékos egy újabb kieséses minitornát vív, ezen hárman szerezhetnek kvótát, a két döntős és a harmadik helyért kiírt mérkőzés győztese.

A hölgyek guimaraesi versenye magyar szempontból érdektelen, a válogatott ugyanis már tavaly januárban kiharcolta a részvételt, s a háromfős (plusz egy tartalék) csapatból ketten egyesben is indulhatnak majd a japán fővárosban.

A férfiaknál eddig Majoros Bencének sikerült egyéni kvótát szereznie, s ugyan hivatalos bejelentés még nincs, a Szudi, Pergel Szandra vegyes páros is biztos tokiói indulónak tekinthető.

Az európai egyéni selejtezőn szerdán és csütörtökön a csoportmérkőzéseket rendezik, péntektől következik a kieséses szakasz, a kvóták szombaton és vasárnap találnak gazdára.

(MTI)