Észak-Koreát visszafogadta a NOB

Sport

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) e hónap végétől feloldja Észak-Korea felfüggesztését, amelyet az után rótt ki a kommunista államra, hogy az nem engedte indulni sportolóit a 2021-es nyári ötkarikás játékokon a japán fővárosban.

A Koreai NDK visszafogadásáról a NOB lausanne-i központjából adott hírt az olimpiai ügyekben járatos insidethegames.biz portál. Észak-Korea olimpiai bizottságát a NOB tavaly szeptemberben tette feketelistára, miután az ország – egyedüliként a NOB-tagországok közül – távolmaradt a tokiói játékoktól. Thomas Bach NOB-elnök akkori minősítése szerint Phenjan megsértette az Olimpiai Chartát azzal, hogy “nem teljesítette kötelezettségét”.

A felfüggesztést követően Észak-Korea nem vett részt az idei pekingi téli olimpián sem, a mostani “bűnbocsánat” után azonban a KNDK sportolói is versenybe szállhatnak a 2024-es párizsi olimpiai szereplésért. A népi Korea több alkalommal is bojkottált már olimpiát, nem képviseltette magát például az 1984-es Los Angeles-i és az 1988-as szöuli nyári játékokon sem, s több alkalommal távol tartotta magát a téli olimpiáktól is.

Az 1972-es müncheni nyári olimpián történt bemutatkozása óta Észak-Korea – a havas-jeges játékokon szerzett két medállal együtt – összesen 56 érmet nyert, közte 16 aranyat, ebből ötöt súlyemelésben.