Szárnyal a feltámasztott debreceni Főnixmadár

Sport

Tavaly nyáron beszélgettünk utoljára Gyulai Évával, amikor dr. Papp-Lada Beáta kezdeményezésére és együttműködésével, a budapesti szakember szakmai vezetése mellett újra beindult egy olimpia sportág – a Debrecenben is nagy múltra visszatekintő  – ritmikus gimnasztika (RG) képzése. Az első félév után tapasztalatairól kérdeztük Gyulai Évát.

A gyerekek toborzása a tanévkezdéskor sokszor a bejáratott különfoglalkozásokon is kihívást jelenthet az oktatók számára. Különösen igaz ez az új lehetőséget kínáló iskolák esetében. Milyen létszámú csoporttal sikerült beindítani ismét a debreceni ritmikus gimnasztika-életet? 

Minden kezdet nehéz, szokták mondani, de minden várakozásunkat felülmúlta az indulás. Két óvodában kezdtünk, 20 illetve 27 fős létszámmal, és a kisiskolás csoportunk is elindult 15 fővel. A terem kapacitásából adódóan ez a maximális létszám. Két hónap után sikerült egy nagyobb termet szereznünk, így a kisiskolás csoport létszáma most már 25 fő. De továbbra is várjuk az RG iránt érdeklődő kislányokat.

Egészen az alapoktól kellett indulni a gyerekekkel, vagy volt már valamilyen szintű mozgásművészeti tudásuk?

Óvodásokkal természetesen az abszolút alapokról kezdtünk. Itt a cél elsősorban megszerettetni velük a mozgást nagyon játékos formában. Itt már ki tudjuk szűrni azokat a gyerekeket, akiknek az alkati adottságai is megvannak a versenyszintű RG-hez. Ők jövőre már a haladó kisiskolás csoportot erősíthetik. A kisiskolás csoportunkban szinte az összes kislánynak van valamilyen előképzettsége, rokon műfajban megszerzett tapasztalata. Itt első körben próbáltuk őket egy szintre hozni. A második félévben nekik már szabad gyakorlatuk lesz, és karikával is megtanulják az alapokat.

Milyen tematika szerint építetted fel a képzést? Milyen célkitűzéseket tartottál szem előtt? 

Ahogy előzőleg említettem, az első és legfontosabb, hogy megszeressék a mozgást, és életre szóló barátságot kössenek vele. Ezért próbálunk minden alkalommal valami újat csinálni, valami izgalmasat tanítani, kihívások elé állítva őket.

Egy olyan sportnál, mint az RG is, egy heti néhány alkalmas edzésszámmal, fél év alatt még bizonyára nem sok eredményt lehet felmutatni. Hogyan látod szakemberként, milyen volt a fejlődés dinamikája a hosszú idő utáni első debreceni RG tanfolyamon? 

Valóban kevés a heti kétszer egy alkalom, de meglepően gyorsan haladunk. Ez mindenképpen köszönhető a lányok előképzettségének is.

Látványos karácsonyi műsorral zártátok az első néhány hónapot, milyen visszajelzéseket kaptatok a szülőktől és esetleg más szakemberektől? 

Nagy örömünkre mindenki nagyon elégedett volt, mi is. Mind a szülők, mind a gyerekek nagyon hálásak és lelkesek. Reméljük, ez hosszú ideig így lesz.

A karácsonyi gálán nagy sikerrel lépett fel kislányod, Blanka is, aki nem ok nélkül lehet minden RG-s kislány példaképe. Ahogyan te is válogatott versenyzőként képviselted hazánkat a világversenyeken, most Blankára lehet büszke az országunk. Sok sikeres nemzetközi megmérettetés után Blanka a májusi EB-n képviselheti Magyarországot. Mit vártok ettől a rangos versenytől?

Blanka 16 évesen a legfiatalabb a felnőtt a keretben, ami 3 fős. A 2. olimpiájára készülő Pigniczky Fanni és közte 7 év a korkülönbség. Blankának szoknia kell a felnőtt mezőnyt, és hozzá kell erősödnie. Ha esetlegesen kap szert az EB-n (8 gyakorlatot 2-3 tornász mutathat be nemzetenként), akkor már nagyon boldogok leszünk. Biztos vagyok benne, hogy mindent meg fog tenni, hogy hazai közönség előtt bizonyíthasson.

Gyulai Blanka
Gyulai Blanka

Ha jól tudom, Te pedig nemzetközi pontozóbíróként veszel részt a versenyen. Milyen érzés lesz a saját kislányodat pontozni? 

2017-óta vagyok nemzetközi pontozó, számos világversenyen pontozhattam. Azonban összeférhetetlenség miatt, ami szerintem érthető, nem pontozhatom Blankát. 

Úgy tudom, érdemesnek találtátok arra a debreceni tanfolyamokat, hogy már a következő félévtől versenyszakosztállyá alakuljatok, és országos versenyeken méretessétek meg a kicsiket. Nem korai ez még? 

Természetesen az. De van 4-5 olyan kislány, akik akár már az idén fel tudnak készülni, ha nem is a tavaszi, de az őszi szezonra. Mindenképp  szeretnénk velük megpróbálni.

A versenyeztetéshez szükséges egy szakmai háttérszervezet is. Milyen sportegyesület szakosztályává tud alakulni a feltámasztott debreceni RG? 

A Debreceni Sportiskola története 1963-ban kezdődött, amikor Debrecen Város Tanácsának döntése értelmében négy sportágban (atlétika, kézilabda, torna, úszás) megkezdődött a sportiskolai képzés. Azóta számos átalakításon esett át a DSI. Az elmúlt évek legnagyobb és legmeghatározóbb változására 2006. január 1-én került sor, amikor az addig intézményi formában működő Debreceni Sportiskola integrálódott a Debreceni Sportcentrum Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft.-be. Az új szervezeti formának és a Debreceni Sportcentrum Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft.-nek köszönhetően ma már a 15 szakosztályban sportoló több mint ezer gyerek sportol itt. Mindezek alapján nem volt kérdés, hogy ennek az olimpiai sportágnak az otthona a DSI RG szakosztály lesz, és a tavaszi versenyszezonban már DSI-színekben tudjuk képviselni Debrecent. Jelenleg folyamatban van a DSI RG versenyszakosztályának a Magyar RG Szövetséghez történő csatlakozása.

Milyen tervekkel látsz hozzá a következő félévhez? 

A lelkesedésünk töretlen! Ez a legfontosabb. Debrecenben szükség van az RG-re és a magyar RG-nek is szüksége van egy utánpótlásbázisra a második legnagyobb magyar városban. A képlet tehát egyszerűnek tűnik, de csak pár év elteltével tudunk erre a kérdésre válaszolni.

– Vida Virág –

A magyar válogatott szakemberei indítják újra Debrecen egykori sikersportágát, a ritmikus gimnasztikát