Polányi-díj az oxidálószerek reakcióiért

Egyetem

Az MTA Kémiai Tudományok Osztálya és a Fizikai-kémiai Tudományos Bizottság Polányi Mihály-díjjal tüntette ki Fábián István tanszékvezető professzort.

Fotó: MTA/Szigeti TamásA fizikai kémia területén az előző 5–10 éves időszakban elért nemzetközi jelentőségű magyar tudományos eredmény elismeréseként vett át Polányi Mihály-díjat Fábián István egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Szervetlen- és Analitikai Kémiai Tanszékének vezetője, az intézmény korábbi rektora.

A fődíjat az MTA Kémiai Tudományok Osztályának elnöke, a DE TTK Fizikai Kémiai Tanszékének tanára, Joó Ferenc adta át március 29-én, kedden, a Fizikai-kémiai Tudományos Bizottság ünnepi ülésén a Magyar Tudományos Akadémia Székházának Kistermében. A fődíj mellett kiosztották a 35 év alatti tudósoknak szóló fiatal kutatói díjat is, melyet idén Janáky Csaba, a Szegedi Tudományegyetem munkatársa kapott.

Fotó: MTA/Szigeti TamásAz ünnepélyes átadást követően a díjazottak előadást tartottak a kutatási témájukról. Fábián István Egyszerű oxidálószerek összetett redoxireakciói címmel tartott előadást, melyben bemutatta: kutatásai célja volt a környezeti technológiákban elterjedt környezetbarát oldószerek redoxireakcióit értelmező részletes mechanizmusok kidolgozása, melyek elősegíthetik a gyakorlati alkalmazások és biológiai szempontból fontos folyamatok kémiai hátterének mélyebb megértését.

Az elmúlt években több reakciórendszer esetében igazolták, hogy a kísérletek során használt diódasoros spektrofotométer fényforrása nem várt fotokémiai jelenségeket indukál. Mindez lehetővé teszi a foton mint reaktáns alkalmazását a fotoérzékeny reakciók tanulmányozására. Kutatásaik során arra keresték a választ, hogy a fotoiniciált reakciólépések miként csatolódnak az összetett redoxireakciókban más, termikusan aktivált reakciólépésekkel. A közelmúltban kiépítettek egy új fotoreaktort, ami ezen folyamatoknak az eddigieknél jóval hatékonyabb tanulmányozását teszi lehetővé. Eredményeik alapján a redoxireakciókban fontos szerepet betöltő egyes reaktív köztitermékek új reakcióutakon állíthatók elő, így koncentrációjuk a besugárzó fény intenzitásával és spektrális összetételével szabályozható.