A Bizottság nyilvántartásba vesz újabb két európai polgári kezdeményezést

Európa

Az Európai Bizottság a mai napon úgy határozott, hogy nyilvántartásba veszi az „Európai ökopontszám” (European EcoScore) és a „Támogassuk az állatkínzás nélkül előállított kozmetikai termékeket – Az állatkísérlet-mentes előállítási folyamatok melletti uniós kötelezettségvállalás érdekében” (Save cruelty-free cosmetics – Commit to a Europe without animal testing) elnevezésű európai polgári kezdeményezéseket.

Az „Európai ökopontszám” kezdeményezés szervezői felkérik a Bizottságot, hogy tegyen javaslatot olyan, kötelező címke bevezetésére, melynek révén a fogyasztók megbízható információkhoz jutnak az Unióban előállított, illetve az uniós piacon értékesített termékek környezeti hatását illetően. A kezdeményezés első körben az élelmiszer- és a ruházati termékek esetében szorgalmazza a címke bevezetését, melyeket a szervezők szándéka szerint az összes többi terméktípus követ majd a sorban.

A „Támogassuk az állatkínzás nélkül előállított kozmetikai termékeket – Az állatkísérlet-mentes előállítási folyamatok melletti uniós kötelezettségvállalás érdekében” kezdeményezés szervezői pedig azt szorgalmazzák, hogy a Bizottság terjesszen elő olyan jogszabályjavaslatot, amely megerősíti és kiterjeszti a kozmetikai termékek előállításával kapcsolatos állatkísérletekre vonatkozóan már bevezetett uniós tilalmat, végső soron pedig – több szakaszban – minden állatkísérletet felszámol az Európai Unióban.

A Bizottság jogi szempontból mindkét kezdeményezést elfogadhatónak ítéli, ezért a nyilvántartásba vételük mellett döntött. A mai regisztrációt követően a szervezők megkezdhetik a támogató aláírások összegyűjtését, melyre egy év áll a rendelkezésükre. A szabályok értelmében ha egy európai polgári kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, a Bizottságnak reagálnia kell: el kell döntenie, hogy helyt ad-e a kérelemnek, vagy elutasítja azt, és döntését mindkét esetben meg kell indokolnia.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható (angolul).