A legújabb magyar mozifilmek a FILMIO-n

Kultúra

A legújabb magyar mozifilmek közül a Szilágyi Áron olimpiai kardvívóról szóló Egy Mindenkiért című dokumentumfilm mellett Enyedi Ildikó A feleségem története és a Becsúszó szerelem című romantikus vígjáték is elérhető keddtől a FILMIO oldalán – tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t.

Jó minőségben most már otthonról, online is láthatja a közönség az Űrpiknik mesés sci-fi dramedy-t, amelyben Badits Ákos rendező egy űrlény szemén keresztül mutatja meg a budapesti éjszakát, az őrületes bonyodalmakba Zalatnay Sarolta és Árpa Attila is beszáll – olvasható az NFI tájékoztatójában.

Krasznahorkai Balázs első mozifilmje, a Hasadék a Magyar Mozgókép Fesztiválon elnyerte a legjobb film díját. A Molnár Levente és Babai Dénes főszereplésével készült balladai hangulatú dráma a családi kötődés erejéről és ellentmondásosságáról tesz fel kérdéseket.

A Szilágyi Áron olimpiai bajnok bajnok kardvívóról szóló Együtt Mindenkiért című alkotásban egy teljes ötkarikás cikluson keresztül követhetik végig a nézők az élsportolót, a dokumentumfilm rendezője Muhi András Pires.

Elsőként a FILMIO-n lesz elérhető online a szenvedély labirintusát feltáró Füst Milán-regényfeldolgozás, A feleségem története, amely a férfi-nő kapcsolat feloldhatatlan ellentmondásai körül forog az Oscar-jelölt Enyedi Ildikó rendezésében.

December 23-tól lesz elérhető Varsics Péter első mozifilmje, az Így vagy tökéletes, amely egy reklámügynökségek, könyvkiadók és a közösségi média felszínes világában játszódó romantikus vígjáték Fekete Ernő és Béres Márta főszereplésével.

Januártól a Természetes fény című film is nézhető lesz a FILIMO-n. Nagy Dénes alkotásának főhősei a második világháborúban szolgálatot teljesítő katonák. A film a Berlinalén elnyerte a legjobb rendezésért járó Ezüst Medve-díjat, világszerte méltatták, és az Európai Filmakadémia Ágh Mártonnak ítélte a legjobb látványtervező díját. Látható lesz a FILMIO-n még Kis Hajni apa-lánya kapcsolatról szóló Külön falka című első nagyjátékfilmje is.

Februárban érkezik a FILMIO-ra 2021 egyik legnagyobb mozifilmsikere, a 100 ezres nézőszámot meghaladó Toxikoma, Herendi Gábor új filmje. Szabó Győző azonos című önéletrajzi írásán alapuló alkotás főszerepeit Molnár Áron és Bányai Kelemen Barna játsszák.

Mint írják, az okostévé alkalmazásokon keresztül is elérhető FILIMIO-n a havi előfizetés szolgáltatásai mellett filmenkénti kölcsönzésre is lehetőség van.

 

MTI