Friss időjárás-előrejelzés

A hegyekbe 20 centi havat, északkeletre sok esőt hozhat a hidegfront

Ország

A délutáni órákban északnyugat felől egy hidegfront érkezik, melynek hatására egyre nagyobb területen északnyugatira fordul a szél és megerősödik, azonban az Észak-Dunántúlon, elsősorban az északnyugati, nyugati megyékben és a Bakony térségében viharos, helyenként 70-80 km/h-t is elérő széllökésekre lehet számítani (az éjszakai órákban is) – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Kedden napközben tovább erősödik a légmozgás, a Dunántúlon, majd délutántól északkeleten is nagy területen kísérhetik viharos lökések az északi, északnyugati irányú szelet. Kiemelten az Alpokalján, a Bakonyban, illetve a Balaton térségében a legerősebb széllökések elérhetik, sőt kicsivel akár meg is haladhatják a 90 km/h-t. Kedd este némileg veszít erejéből a légmozgás, de erős, néhol viharos lökések továbbra is előfordulhatnak.

Kedd éjfélig az ország döntő részén várható jelentős (> 5 mm) csapadék. Legkésőbb (az északkeleti csücsökben csak kedden délután eredhet el az eső) Szabolcs megyébe érkezik meg a csapadék, így ott a nagyobb mennyiség inkább kedd estétől várható. Kedd éjfélig a Dunántúl nagy részén, illetve a Dél-Alföldön területi átlagban többnyire 10-20 mm,

a főváros tágabb térségében, az Észak-Alföldön és az Északi-középhegység térségében 20-30 mm csapadék várható, de lokálisan ennél több is hullhat.

Hétfőn a csapadék jellemző halmazállapota az eső lesz, majd keddre virradó éjszaka nyugat felől elkezdődik a hideg levegő beáramlása a Kárpát-medencébe. Az esőt már hétfőn késő este a Soproni-hegységben, illetve a Kőszegi-hegységben, kedd reggel a Bakonyban, majd kedden délután nyugat felől a Dunántúlon síkvidéken is többfelé havas eső, havazás válthatja fel. Kedd estétől már a keletebbre fekvő hegyvidéki tájakon is havazás válthatja fel az esőt. Síkvidéken (Dunántúlon) intenzív csapadék idején többnyire átmeneti, olvadozó, vékony hólepel kialakulása valószínű.

A hegyvidéki tájakon 300-400 m felett már több cm vastag hótakaró, magasabban fekvő helyeken (kiemelten a Dunántúli-középhegység, Mecsek magasabb csúcsain 400-500 m felett) akár 10-20 cm friss hó is összejöhet. Kedd estétől az Északi-középhegység csúcsain is gyorsan gyarapodik majd a hóréteg.

Az északnyugat felől érkező hidegfront mentén elsősorban az Alpokalján és a Kisalföldön, illetve annak tágabb környezetében kis eséllyel egy-egy zivatar is kialakulhat.