Orbán: Május végére, júniusra kint vagyunk a vízből

Ország
Koronavírus

A miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádiónyilatkozaából többek között kiderül: az iskolák nyitása nehéz kérdés, a közvélemény megosztott ezügyben, a gyerekeiket természetesen féltik az embere. Orbán szerint a számok azonban azt mutatják, hogy a közel 10 ezer kórházban ápolt betegből 27 14 év alatti gyermek van, közülük ketten szorulnak lélegeztetésre.

Az elmúlt 24 órában meghalt 241 beteg, viszont már 10 ezer alá csökkent a kórházban ápoltak száma. Jelenleg 1117 fő szorul gépi lélegeztetésre.

A minisztterelnök  szerint közel vagyunk ahhoz, hogy a felnőtt lakosság több mint fele vagy beoltott vagy már átesett a betegségen, ez teszi lehetővé a nyitás megkezdését.

A következő hat hét döntő lesz

3 145 592 ember van beoltva, közülük 1,3 millióan már a második dózist is felvették. A következő hat hét döntő lesz, meg tudják duplázni a beoltottak számát, szerinte május végére vagy júniusra „kint vagyunk a vízből”.  A 65 év feletti regisztráltak közül mindenkit beoltottak, akit el tudtak érni.

Eddig 4 millió 219 ezer ember regisztrált. A legnagyobb közbizalom a mi falunkban az orvos iránt volt.

Oltásellenesek büntetőjogi szankcionálása

A miniszterelnök szerint vannak a kormányoldalon, akik büntetőjogi eszközökkel lépnének fel az oltásellenesek ellen, de ő ezt eddig visszatartotta. A nyugati országokban is van vita, de az arról szól, hogyan segítsenek az embereknek.

5000 milliárd megy a gazdaság újraindítására – terasznyitás

A kereskedelmi és iparkamara folyamatos konzultációban van a kormánnyal, ahogy a szállodások és a vendéglátósok szervezetei is. A teraszok kinyitása szimbolikus lépés lesz, a régi életünk egy darabját kapjuk vissza – mondta Orbán.

A teraszdíjak eltörlését nem bízhatták az önkormányzatokra, mert Orbán szerint rosszak a tapasztalatok ezen a téren. Elnézést kért az önkormányzatoktól. A teraszok újranyitásával kapcsolatban úgy fogalmazott: „Én nagyon optimista vagyok.”

Már készül a jövő évi költségvetés, amely Orbán szerint az újraindítás költségvetése lesz. 5000 milliárd forint megy majd a gazdaság újraindítására, és a miniszterelnök szerint több új munkahely jön majd létre, mint amennyi megszűnt a járvány miatt. Orbán ennek látja a „költségvetési lábát”.